Спеціальні потреби

Суд не дозволив продати яхту російського олігарха, на обслуговування якої США щомісяця витрачають $740 тисяч


Рішення суду означає, що американським платникам податків доведеться продовжувати платити приблизно $740 тисяч щомісяця за утримання та страхування розкішної моторної яхти “Амадеа”. Фото: супер'яхта “Амадеа” у порту в Сан-Дієго
Рішення суду означає, що американським платникам податків доведеться продовжувати платити приблизно $740 тисяч щомісяця за утримання та страхування розкішної моторної яхти “Амадеа”. Фото: супер'яхта “Амадеа” у порту в Сан-Дієго

Суд у Нью-Йорку відмовив американському уряду у продажі яхти, яка відповідно до повідомлень американських прокурорів належить підсанкційному російському олігарху Сулейману Керимову.

Рішення суду означає, що американським платникам податків доведеться продовжувати платити приблизно $740 тисяч щомісяця за утримання та страхування розкішної моторної яхти “Амадеа”. Супер'яхта ринковою вартістю в $230 млн і довжиною у майже футбольне поле – 106 метрів знаходиться в центрі судової суперечки про дотримання американських санкцій проти Росії.

Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США внесло Керімова до санкційного списку як російського олігарха, наближеного до лідера Росії Володимира Путіна, який отримує прибутки через корупцію та зловмисну діяльність російського уряду по всьому світу, включаючи окупацію Криму.

Прокуратура США заявляла, що Керімов порушив санкції США, сплативши понад 1 мільйон доларів на обслуговування “Амадеа” через фінансову систему США, що і призвело до порушення санкційного режиму, а згодом – конфіскації судна.

На супер'яхту правоохоронці США наклали арешт ще у 2022 році. Влада Фіджі арештувала 106-метрову супер'яхту згідно з ордером США в травні 2022 року, коли Вашингтон посилив застосування санкцій проти людей, близьких до лідера Росії Путіна, за війну в Україні. В планах після конфіскації яхти був її продаж з аукціону та передача коштів на відновлення України.

Два роки потому процес заблокувала на невизначений час справа за участі іншого російського олігарха – Едуарда Худайнатова, який заявляє про свої права власності на яхту та намагається довести в суді, що уряд США не може конфіскувати “Амадеа”. Міністерство юстиції США стверджує, що він є лише підставним власником, який прикриває Керімова. Худайнатов заперечує це.

Саме питання потенційного продажу “Амадеа” і звучить найгостріше у судових суперечках навколо супер'яхти, які тривають вже два роки і, найімовірніше, можуть затягнутись ще надовго, вважають експерти.

9-го лютого уряд США також подав судову петицію щодо продажу “Амадеа”, щоб уникнути надмірних витрат на підтримку розкішної супер'яхти. Сторона Худайнатова в суді виступає проти продажу яхти та зауважує, що він готовий стабільно платити вартість підтримки “Амадеа”.

Практика продажу активів є стандартною у судових справах про цивільну конфіскацію, де актив стрімко знецінюється або потребує надмірно дорогої підтримки. На думку експертів, з якими говорив Голос Америки, подібний продаж яхти цілком законний. Вони наголошують, що вартість яхти падає з часом, тому ліпше її зараз конвертувати в гроші, а також уникнути надмірних витрат на її підтримку. А згодом, хто б не виграв судову справу – зможе забрати кошти від продажу яхти.

Водночас 11 червня суддя окружного суду Південного округу Нью-Йорка постановив, що витрати на утримання яхти не є “надмірними”.

За словами судді “при оцінці того, чи є витрати на утримання “Амадеї” надмірними, суд не повинен розглядати виключно загальну суму витрат на утримання в доларах, а повинен насамперед враховувати, чи перевищують ці суми звичайні витрати на утримання інших яхт”. Апеляція рішення можлива.

За два дні після рішення суду адвокати Худайнатова подали ще одне клопотання проти вимоги уряду США виключити олігарха зі справи за відсутність правоздатності. За їхніми словами, цей документ, разом із кількома заявами членів екіпажу яхти на його підтримку, доводять, що саме Худайнатов є справжнім власником судна, а тому судно не підлягає конфіскації. Мін'юст США вважає, що справжнім власником є Керімов.

“Пропозиція уряду США усунути пана Худайнатова від цієї справи не є чимось іншим як відчайдушною спробою вкрасти “Амадею”, – заявили в коментарі Голосу Америки адвокати Худайнатова Адам Форд та Реней Ярусінські. Вони продовжують стверджувати, що Худайнатов є справжнім власником яхти.

Мін'юст США відмовився коментувати рішення суду на запит Голосу Америки.

Поки судові суперечки тривають, США витрачають колосальні кошти на утримання супер'яхти, фінансуючи паливо, технічне обслуговування, страхування та зарплату для екіпажу.

Дивіться також: "Це жодним чином не "крадіжка" - Єллен відповіла на закид Путіна щодо використання російських активів

  • 16x9 Image

    Олексій Коваленко

    Журналіст, ведучий щоденних телепрограм Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми розслідування воєнних злочинів, міжнародних санкцій, військової та економічної підтримки України від США та ЄС. Досліджую питання свободи медіа та протидії російській дезінформації і пропаганді.

Форум

Розсилка

XS
SM
MD
LG