Спеціальні потреби

Держдеп: скорочення допомоги Україні не вивільнить суттєвих ресурсів для Тайваню


Посадовець Держдепу припустив, що Китай турбує співпраця Росії з КНДР. Архівне фото: Курт Кемпбелл
Посадовець Держдепу припустив, що Китай турбує співпраця Росії з КНДР. Архівне фото: Курт Кемпбелл

Зменшення допомоги Україні не вивільнить суттєвих ресурсів для безпеки в Азії, а навпаки стане провалом як для безпеки Європи, так і для безпеки Індо-Тихоокеанського регіону. Так заступник держсекретаря Курт Кемпбелл відповів тим у США, хто закликає уряд провести переорієнтувати допомогу США з Європи на схід, де значною дестабілізаційною силою виступає Китай.

"Скептики інколи виступають за різке скорочення підтримки України з боку США, хоча це і не вивільнить жодних суттєвих ресурсів для Тайваню, - вказав Кепмбелл у своєму виступі в Раді міжнародних відносин США в понеділок. - Різке скорочення допомоги Україні стане не лише моральним провалом, а і стратегічним провалом не лише в Європі, але і в Індо-Тихоокеанському регіоні".

Друзі та супротивники США побачать в скороченні допомоги Україні "свідчення американського політичного паралічу, який розмиває довіру і рішучість США як безпекового партнера", додає посадовець.

Китай хвилює співпраця Росії та Північної Кореї

Дві країни, які зробили найбільше для підтримки Росії в переобладнанні військово-промислової бази з початку її перших провальних кроків зі вторгнення до України, поза сумнівом, це Китай та Північна Корея
Курт Кемпбелл

Європа, Близький Схід та Індо-Тихоокеанський регіон все більше пов'язані, а Китай, Росія, КНДР та Іран збільшують координацію і співпрацю у сфері безпеки.

"Дві країни, які зробили найбільше для підтримки Росії в переобладнанні військово-промислової бази з початку її перших провальних кроків зі вторгнення до України, поза сумнівом, це Китай та Північна Корея", - каже Кемпбелл.

23 червня США, Південна Корея та Японія у спільній заяві засудили посилення співпраці Росії та КНДР, зокрема постачання зброї Москві, "які продовжують страждання українців, порушують численні резолюції РБ ООН та загрожують стабільності, як в північній Азії, так і в Європі".

Кемпбелл припустив, що Китай також турбує співпраця Росії з КНДР, зокрема те, що дії Росії можуть підштовхнути КНДР до провокацій, здатних дестабілізувати регіон. Він вказав, що хоча Китай та Росія підтримують "стратегічне партнерство" в деяких сферах, як-то Арктика або Центральна Азія, між ними є напруга.

"В цих партнерствах є обмеження, але їх не можна ігнорувати", - каже Кемпбелл. Він переконаний: союзники США в регіоні усвідомлюють, що безпекові питання різних регіонів взаємопов'язані.

"Значна зміна в Індо-Тихоокеанському регіоні полягає в тому, що союзники США почали підтримувати безпеку в Європі", - каже Кемпбелл.

Свідченням цьому Кемпбелл назвав звернення японського прем'єр-міністра Фуміо Кішіди у квітні, який у промові в американському Конгресі першим пунктом сказав про важливість допомоги Україні, щоб зберегти стабільність Індо-Тихоокеанського регіону.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG