Спеціальні потреби

В Росії почали судити американського журналіста, якого Путін хотів поміняти на російського вбивцю


Журналіст газети Wall Street Journal Еван Ґершковіч походить з американської родини, яка мігрувала до США з Росії. Він провів за ґратами 15 місяців, очікуючи початку судового процесу за звинуваченнями у шпіонажі. Єкатеринбурґ 26 червня 2024 р.
Журналіст газети Wall Street Journal Еван Ґершковіч походить з американської родини, яка мігрувала до США з Росії. Він провів за ґратами 15 місяців, очікуючи початку судового процесу за звинуваченнями у шпіонажі. Єкатеринбурґ 26 червня 2024 р.

В російському місті Єкатеринбурґ 26 червня розпочався закритий судовий процес над кореспондентом американської газети Wall Street Journal Еваном Ґершковічем, якого прокуратура Росії звинуватила у тому, що інформація, яку він збирав для своїх репортажів, була таємною.

32-річний Еван Ґершковіч вже відсидів понад рік у російській в’язниці після того, як його заарештували в ресторані Єкатеринбурзі у березні 2023 р.

Він став першим західним журналістом заарештованим в Росії за шпіонаж з часів розвалу Радянського Союзу.

Обвинувачі стверджують, що Ґершковіч, буцімто, виконував накази американського уряду, намагаючись роздобути інформацію про Уралвагонзавод - підприємство, яке виготовляє танки й іншу військову техніку.

Російська прокуратура не подала доказів звинувачень і суд буде повністю закритим після першого дня, коли на відкриття допустили пресу.

За звинуваченнями у шпіонажі Евану Ґершковічу загрожує до 20 років ув'язнення.

Торги в’язнями

Wall Street Journal наголошує, що журналіст лише виконував свою роботу, збираючи матеріали для публікацій.

Газета звинувачує Москву в тому, що російська влада навмисно ув’язнює американців, щоб використовувати їх для вимінювання затриманих на заході росіян.

Президент Владімір Путін в лютому 2024 р. натякав в інтерв'ю американському журналісту Такеру Карлсону про бажання “домовлятися” про звільнення Ґершковіча.

В тому інтерв’ю Путін казав, що хоче, аби американські розвідслужби допомогли “вирішити проблеми” російських спецслужб і зокрема він згадав про засудженого на заході вбивцю.

Російський президент не називав імені, але описав чоловіка, який, за словами Путіна, "з патріотичних міркувань ліквідував в одній з європейських столиць бандита”, причетного до війни в Чечні.

Тому опису відповідає засуджений в Німеччині Вадим Красіков, якого визнали винним в убивстві Зелімхана Ханґошвілі в берлінському парку 2019 року.

Читайте подробиці:

Німецький суд назвав Росію замовницею вбивства Хангошвілі у Берліні

Після початку вторгнення Росії в Україну 2022 року і переходу російської агресії у відкриту повномасштабну війну Москва схвалила жорсткіші закони, які обмежують інформацію.

В Росії карають за будь-які повідомлення, чи висловлювання критичні щодо війни, яку Кремль називає “спеціальною військовою операцією”.

Багато іноземних журналістів після схвалення тих законів припинили роботу в Росії.

Історичний момент: Україна розпочала формальні переговори про вступ до ЄС. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:26 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG