Спеціальні потреби

На саміті ЄС підпишуть угоду про безпеку з Україною і визначать посадовців


Урсула фон дер Ляєн, яка претендує на повторний термін на посаді президентки Європейської комісії, виявила себе твердою прихильницею допомоги Україні і підтримує український вступ в Європейський Союз, чого прагне велика більшість українців.
Урсула фон дер Ляєн, яка претендує на повторний термін на посаді президентки Європейської комісії, виявила себе твердою прихильницею допомоги Україні і підтримує український вступ в Європейський Союз, чого прагне велика більшість українців.

Керівники держав Європейського Союзу на саміті 27-28 червня в Брюсселі починають новий п’ятирічний політичний період в організації після виборів до Європейського парламенту, які відбулися цього місяця.

Зустріч глав держав та урядів почнеться з підписання безпекової угоди ЄС з Україною, щоб підтвердити європейську підтримку українською боротьби проти російського загарбницького вторгнення.

Російська агресія проти України, яка спричинила найбільшу війну на континенті з часів Другої Світової, підштовхнула більше залучення ЄС до справ оборони і безпеки.

“...Вкрай важливо, щоб ми посилили військову підтримку України, зосередившись на протиповітряній обороні, боєприпасах і ракетах. Крім того, ми повинні продовжувати згуртовувати широку міжнародну підтримку для справедливого миру в Україні на основі Статуту ООН”, - написав президент Європейської ради Шарль Мішель у запрошенні європейських керівників на цей саміт.

Польща, Литва, Латвія і Естонія напередодні зустрічі закликали ЄС будувати оборонну лінію на кордонах з Росією і Білоруссю.

Європейські керівники також обговорять початок переговорного процесу з Україною про її вступ в Євросоюз.

Затвердження посадовців

За результатами попередніх нарад в Брюсселі очікують, що Урсулі фон дер Ляєн запропонують працювати президенткою Європейської комісії на другий п'ятирічний термін.

Президентом Європейської ради замість Шарля Мішеля напевне стане колишній прем’єр-міністр Португалії Антоніо Кошта.

Кая Каллас, прем’єр-міністрка Естонії, запропонована на посаду представниці ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки.

На саміті передбачать можливі суперечки щодо деяких призначень, оскільки крайні праві сили, які отримали значну кількість мандатів у Європейському парламенті, кажуть, що хочуть більшого голосу у розподілі посад.

Головних посадовців ЄС згодом очікуватиме затвердження голосуванням депутатів у Європарламенті.

Історичний момент: Україна розпочала формальні переговори про вступ до ЄС. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:26 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG