Спеціальні потреби

Інтерв'ю Байдена, як видається, не змогло заспокоїти критиків


Президент США Джо Байден під час виступу на зустрічі з виборцями у Вісконсині 5 липня 2024 року
Президент США Джо Байден під час виступу на зустрічі з виборцями у Вісконсині 5 липня 2024 року

Президент США Джо Байден зустрівся із керівниками виборчого штабу у суботу у своїй резиденції в Делавері, на тлі повідомлень, що інтерв’ю, яке він дав у п’ятницю ввечері не змогло усунути занепокоєння щодо його фізичного стану, а протистояння щодо його кандидатури триває.

Водночас низка конгресменів, включаючи колишню спікерку Ненсі Пелосі та конгресмена Джеймса Клайберна, провели публічні виступи, щоб повернути підтримку партії Байдена, а от конгресвумен від Демократичної партії, яка представляє Міннесоту, Енджі Крейг, закликала президента поступитись.

"Враховуючи те, що я бачила і чула від президента під час дебатів минулого тижня в Атланті, у поєднанні з відсутністю рішучої відповіді з боку самого президента після цих дебатів, я не вважаю, що президент зможе провести ефективну кампанію та перемогти Дональда Трампа", - написала Крейг у X.

Байден в неділю бере участь у зустрічах з виборцями у Філадельфії та Гаррісбурзі, штату Пенсільванія. А з вівторка він проведе саміт НАТО і виступить на пресконференції.

Лідер демократів у Палаті представників Гакім Джеффріс має зустрітися в неділю з керівництвом Демократичної партії в Палаті представників, а американський сенатор Марк Ворнер запрошує деяких сенаторів-демократів на зустріч у понеділок. На обох зустрічах йтиметься про участь Байдена у виборчих перегонах.

"Я найкваліфікованіша людина"

У своєму телевізійному інтерв’ю в п’ятницю Байден наполягав, що він має розумову гостроту та фізичну витривалість, щоб перемогти на виборах колишнього президента Дональда Трампа та керувати країною ще чотири роки.

"Я найкваліфікованіша людина, і я знаю, як досягати результатів", — сказав Байден ведучому ABC News Джорджу Стефанопулосу в 22-хвилинному інтерв’ю. Раніше в п’ятницю він запевнив близько 300 прихильників у штаті Вісконсин: "Я залишаюся в перегонах".

Деякі законодавці-демократи у Вашингтоні приватно, і все частіше публічно, висловлюють занепокоєння тим, що у 81 рік Байден більше не має розумових і фізичних можливостей протистояти Трампу протягом чотирьох місяців до виборів 5 листопада, не кажучи вже про те, щоб керувати країною наступні чотири роки.

Але Байден сказав Стефанопулосу: "Якби Господь Всемогутній зійшов і сказав: "Джо, виходь із перегонів", я б вийшов із перегонів. Але Господь Всемогутній не прийде".

Побоювання демократів про те, що час перебування Байдена при владі наближається до кінця, посилилися після того, як тиждень тому під час дебатів із Трампом Байден здавався збентеженим, часом втрачав хід думок і не міг постійно атакувати Трампа чи послідовно захищати політику, яку він проводить три з половиною роки перебування на посаді.

"Я був виснажений, — сказав він про вечір дебатів. — Я почувався жахливо… сильна застуда". Він сказав, що в його невдалому виступі "ніхто не винен, крім мене. Це був поганий епізод".

Але Байден був напоготові в п’ятницю і без вагань відповів на запитання Стефанопулоса щодо Трампа.

"Трамп — патологічний брехун, — стверджував Байден, наголосивши. — Ця людина — вроджений брехун". Байден посилався на оцінки, згідно з якими Трамп збрехав 28 разів під час 90-хвилинних дебатів.

Стефанопулос сказав, що Трамп відмовився від можливості дати інтерв'ю ABC.

Ведучий новин, один із найвідоміших журналістів Сполучених Штатів, запитав Байдена, чи проходив він коли-небудь неврологічне обстеження, і Байден відповів: "Я проходжу повне неврологічне обстеження щодня", працюючи щодо світових і внутрішніх проблем.

На запитання, чи проходив він коли-небудь когнітивний тест, президент відповів: "Ніхто не казав, що мені це потрібно".

Опитування показують, що Трамп випереджає

Зважаючи на низьку результативність Байдена в дебатах, численні опитування показали, що Трамп, імовірний кандидат у президенти від Республіканської партії, випереджає його у змаганні. Після перемоги Байдена у 2020 році це буде перший випадок з 1956 року, коли одні й ті самі кандидати представляли основні партії на других поспіль президентських виборах.

Але Байден відповів на твердження Стефанопулоса про те, що він відстає у перегонах.

"Усі соціологи, з якими я спілкувався, кажуть, що нічого невідомо", — сказав Байден.

На мітингу в Медісоні, штат Вісконсин, Байден запевнив своїх прихильників: "Я балотуюся і знову переможу".

"Я переміг Дональда Трампа, — рішуче сказав Байден, коли натовп аплодував і розмахував передвиборчими плакатами. — Я переможу його знову".

Три провідні американські газети, The New York Times, The Washington Post і The Wall Street Journal, повідомили, що в минулі місяці психічні відставання Байдена почастішали, а деякі західні офіційні особи заявили, що відзначили його очевидний спад на нещодавньому саміті G7 в Італії.

Президент США Джо Байден у Вілмінгтоні, Делавер 6 липня 2024 року
Президент США Джо Байден у Вілмінгтоні, Делавер 6 липня 2024 року

Відповіді Байдена на запитання Стефанопулоса аналізують не лише Трамп та його помічники, а й демократи, які ставлять собі питання, чи здатний їхній кандидат протистояти Трампу, якому 78 років, і який сам збивається.

Більшість демократів твердо підтримували Байдена та його напарницю, віцепрезидентку Камалу Гарріс, але деякі припускають, що партії буде краще, якщо Байден вийде з перегонів, а Гарріс займе його місце на виборах.

Національна демократична партія проведе з’їзд, де висуне єдиного кандидата від партії, у серпні. Це залишає небагато часу, щоб визначитися з кандидатом у президенти.

В статті використано інформацію The Associated Press і Reuters.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG