Спеціальні потреби

Російські військові атакують країни Африки за допомогою "Американської біозброї". Неправда


Лейтенант ВМС США Хосе Гарсія інактивує вірус Ебола в кожному зразку, щоб зробити вірус безпечним для подальшого аналізу в пересувній лабораторії Морського медичного дослідницького центру на острові Бушрод, Ліберія,
(Головний старшина армії США в Африці/ВМС Джерольд Дідеріх)
Лейтенант ВМС США Хосе Гарсія інактивує вірус Ебола в кожному зразку, щоб зробити вірус безпечним для подальшого аналізу в пересувній лабораторії Морського медичного дослідницького центру на острові Бушрод, Ліберія, (Головний старшина армії США в Африці/ВМС Джерольд Дідеріх)
Генерал-лейтенант Ігор Кирилов

Генерал-лейтенант Ігор Кирилов

Начальник військ ядерного, хімічного та біологічного захисту Росії

«… Вашингтон використовує сторонніх виконавців. Це підрядники та посередницькі організації (Metabiota, Quick-Silver, Eco-Health Alliance, загалом понад 20 компаній), а також підприємства так званої Big Pharma. Документи, які є в нашому розпорядженні, підтверджують, що військова біологічна присутність США на африканському континенті стрімко зростає».

Неправда

25 червня командувач силами ядерного, хімічного та біологічного захисту армії РФ генерал-лейтенант Ігор Кирилов звинуватив США у розширенні досліджень біозброї в Африці.

Кирилов заявив, що "...нам вдалося зупинити реалізацію військово-біологічних програм на звільнених територіях України", що змусило Пентагон перенести незавершені дослідження в інші регіони.

Росія неправдиво називає чотири українські області, які вона незаконно окупувала, "звільненими".

Російські посольства по всьому світу посилили звинувачення Кирилова, поширюючи теорію змови на платформах соціальних мереж, включаючи X.

Кирилов також заявив, що: "Вашингтон використовує сторонніх виконавців. Це підрядники та посередницькі організації (Metabiota, Quick-Silver, Eco-Health Alliance, загалом понад 20 компаній), а також підприємства так званої Big Pharma".

Це неправда.

Лабораторії США в Україні, країнах Африки та інших країнах діють у співпраці з національними органами влади щодо прогнозування та запобігання біотероризму та спалахам захворювань, які становлять загрозу для здоров'я населення.

США використовують прозору систему, що робить лабораторії та їхні дослідження загальнодоступними.

Наприклад, Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні є одним із джерел всеосяжної бази даних про співпрацю США та України у сфері громадського здоров'я.

Що стосується компаній, яких США нібито використовують "для приховування цілей досліджень" – нижче наведені факти про три організації, названі Кириловим.

Metabiota — це дослідницька компанія з Сан-Франциско, яка збирає дані по всьому світу, щоб допомогти передбачити спалахи захворювань. Міністерство оборони США надало Metabiota контракти на загальну суму 39 мільйонів доларів у період з 2014 по 2020 рік.

У контракті Міністерства оборони США конкретно зазначено мету контракту з Metabiota: "Дослідження та розробки в галузі фізичних, інженерних та біологічних наук (крім біотехнології)".

Quicksilver — ще одна американська компанія, яка має поточні контракти з Міністерством сільського господарства та Міністерством внутрішніх справ на загальну суму 9,66 мільйона доларів у період з 2008 по 2024 рік. Метою грантів є збереження лісів та природних ресурсів у американських штатах Орегон, Колорадо та Нью-Мексико.

У базі даних підрядників уряду США немає інших компаній з назвою "Quicksilver".

EcoHealth Alliance Inc. (неправильно написана в цитаті Кирилова як "EkoHealth") — американська науково-дослідна компанія та колишній урядовий підрядник.

У травні 2024 року Міністерство охорони здоров'я та соціальних служб США призупинило діяльність EcoHealth Alliance і назавжди позбавило його засновника та президента, британського зоолога доктора Пітера Дашака будь-якого фінансування уряду США.

Цей крок був зроблений після того, як Комітет Палати представників Конгресу США з нагляду та підзвітності розслідував походження вірусу SARS CoV-2, який викликає коронавірус, та дійшов висновку, що "EcoHealth" сприяла дослідженням у галузі підвищення функціональності в Ухані, Китай, без належного нагляду, добровільно порушила численні вимоги свого багатомільйонного гранту Національного інституту охорони здоров'я і, очевидно, зробила неправдиві заяви Національному інституту охорони здоров'я США.

У Кенії генерал-лейтенант Кирилов заявив: "У жовтні 2023 року співробітники інституту інфекційних хвороб Сухопутних військ США провели в природних осередках на території Кенії масштабне дослідження хантавірусів з відбором проб від кажанів".

Насправді, у США є три лабораторії, які використовуються для діагностики та дослідження небезпечних вірусів і бактерій, таких як лихоманка Ебола, сибірська виразка, лихоманка долини Ріфт і бруцельоз серед інших захворювань.

У листопаді 2023 року Кирилов заявив, що США перенесли частину своїх "незавершених" проєктів біологічної зброї з України до Африки, а "робота ведеться в Камеруні, Демократичній Республіці Конго, Нігерії, Сьєрра-Леоне та Уганді".

США, Україна, Демократична Республіка Конго, Сьєрра-Леоне, Камерун, Уганда та Південна Африка підписали договір про Конвенцію про біологічну зброю 1972 року, який забороняє їм виробляти або використовувати біологічну зброю; щонайменше 183 держави підписали угоду.

Аналогічні звинувачення на адресу США Кремль озвучив у Організації Об'єднаних Націй у березні 2022 року. Однак Ідзумі Накаміцу, верховний представник ООН з питань роззброєння, заявив Раді Безпеки ООН, що ООН "... не знав про жодну програму біологічної зброї в Україні".

У січні 2022 року Кирилов стверджував, що Росія отримала понад 20000 документів, пов'язаних зі створенням компонентів біологічної зброї Пентагоном та їх випробуваннями в країнах, що межують з Україною та Росією. Тоді російські державні ЗМІ опублікували ці "докази".

Але в онлайн-петиції, опублікованій від імені російських вчених у березні 2022 року, йдеться, що група незалежних біологів вивчила ці документи та дійшла висновку, що вони "очевидно неправдиві". Штами, перелічені в цих роботах, є "загальними для мікробіологічних і тим більше для епідеміологічних лабораторій і використовуються для дослідницьких проєктів у галузі охорони здоров'я, спонсорованих Сполученими Штатами, Європейським Союзом та Всесвітніми організаціями охорони здоров'я". У листі вчені закликали російські ЗМІ "припинити поширювати неправдиву, абсолютно безпідставну пропаганду" про американські лабораторії біологічної зброї в Україні.

"Сполучені Штати не володіють і не керують жодними хімічними чи біологічними лабораторіями в Україні та ніде не володіють такою зброєю", — заявив Держдеп у березні 2022 року.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в X

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в X

XS
SM
MD
LG