Спеціальні потреби

Орбан їде до Вашингтона після Москви та Пекіна. Це "класичний блеф" угорського лідера, каже аналітик


Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрівся з президентом Китаю Сі Цзіньпіном у Пекіні 8 липня, після нещодавніх поїздок до Москви та Києва в рамках своєї "місії миру". (Фото зі сторінки прем'єр-міністра Угорщини Віктора Обрана в мережі Х @PM_ViktorOrban / AFP)
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зустрівся з президентом Китаю Сі Цзіньпіном у Пекіні 8 липня, після нещодавніх поїздок до Москви та Києва в рамках своєї "місії миру". (Фото зі сторінки прем'єр-міністра Угорщини Віктора Обрана в мережі Х @PM_ViktorOrban / AFP)

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив у понеділок, що поїде до Вашингтона на саміт НАТО 9-11 липня, після того, як він відвідав Київ, а потім Москву і Пекін в рамках, за його словами, “місії миру”.

Поїздка Орбана до Китаю для обговорення мирного плану для України відбулася за кілька днів після початку шестимісячного головування Угорщини в Європейському Союзі.

Це спланована провокація, спланована спецоперація, спланований спектакль. І Віктор Орбан мав відповідні цілі – ну з Києвом це гра на європейські гроші для Угорщини, гра на те, щоби показати, що він не агент Кремля
Дмитро Тужанський

Девізом головування Будапешт обрав фразу “Зробити Європу знову великою”, наслідуючи відомий слоган колишнього президента США Дональда Трампа, якого Орбан вважає своїм союзником.

Зустріч Обрана та китайського лідера Сі Цзіньпіна також відбувалась на тлі активної підготовки до саміту НАТО, протягом якого західні союзники мають намір оголосити широкий спектр заходів з подальшої допомоги Україні у захисті проти російської агресії.

Зустрічі також передувало рішення Європейської комісії минулого тижня запровадити значні мита на імпорт електромобілів, виготовлених у Китаї.

За результатами переговорів Сі Цзіньпін сказав Орбану в Пекіні 8 липня, що світові держави повинні сприяти відновленню прямих переговорів між Україною та Росією.

Згідно з повідомленнями китайської державної телекомпанії CCTV, які цитує агентство AFP, Сі Цзіньпін сказав, що “міжнародна спільнота має створити умови та надати допомогу двом сторонам для відновлення прямого діалогу та переговорів”.

“Лише тоді, коли всі великі держави проявлять позитивну енергію, а не негативну, світанок припинення вогню в цьому конфлікті з’явиться якнайшвидше”, - заявив Сі.

CCTV також повідомила, посилаючись на слова Сі, що “в інтересах усіх сторін припинити вогонь і якнайшвидше знайти політичне рішення”.

Китай досі відмовлявся формально засудити вторгнення Росії в Україну, й минулого року висунув план “політичного врегулювання” конфлікту, який, на думку України та Заходу, може дозволити Росії залишити собі значну частину території, яку вона окупувала в Україні.

Втім, як вважає Дмитро Тужанський, директор Інституту центральноєвропейської стратегії, спроба представити себе посередником між Україною, Росією та Заходом є нещирою, й радше являє собою “фірмовий” і “класичний” блеф Віктора Обрана.

“Це фірмовий, вже класичний блеф у виконанні Віктора Орбана”, - сказав Тужанський в інтерв'ю журналісту Українській службі Голосу Америки Андрію Гетьману. “Про візит до Києва він попереджав керівництво Європейського Союзу, тому що він хотів зіграти роль хорошого хлопця нарешті, який почне головування з правильних кроків – неправильних для Віктора Орбана, але правильних для керівництва Європейського Союзу”.

Вояж Орбана до столиці Росії викликав обурення серед лідерів Європейського Союзу, які одноголосно заявили, що угорський прем’єр-міністр представляє там виключно свою країну, й не має мандату говорити від імені ЄС. Президент Росії Володимир Путін своєю чергою спробував наголосити на тому, що Орбан приїхав донести погляд “західних партнерів” щодо війни в Україні.

Я присвячую ці слова Віктору Орбану: історія пам’ятає політиків, які переконували себе та інших, що вони працювали на справедливий мир, а де-факто працювали на капітуляцію, і ці політики увійшли в історію на сторінках ганьби
Дональд Туск

Орбан попередив генсека НАТО Єнса Столтенберга про свою поїздку до Москви. Однак, каже Тужанський, невідомо, чи попереджав угорський лідер про це також ключових осіб Євросоюзу та основних європейських країн – Німеччини, Франції чи Італії – що є важливішим питанням.

“Це спланована провокація, спланована спецоперація, спланований спектакль. І Віктор Орбан мав відповідні цілі – ну з Києвом це гра на європейські гроші для Угорщини, гра на те, щоби показати, що він не агент Кремля”.

Своєю чергою генсек Столтенберг в інтерв’ю американському каналу ABC 7 червня, що візит Орбана до Москви “не змінює спільного рішення НАТО” щодо підтримки України.

“Для мене важливо, що всі союзники домовились про потребу робити більше для України, як з новими навчаннями та допомогою, яке НАТО надасть Україні, так і з довгостроковими зобов'язаннями”, - зазначив Столтенберг.

Тим часом прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, виступаючи після підписання безпекової угоди з президентом України Володимиром Зеленським 8 липня, зазначив: “Ніхто не має права представляти Польщу чи весь Європейський Союз у можливих мирних переговорах із Москвою без повної консультації з Україною та з усіма нами”.

“Ми не тільки будемо солідарні з Україною, але я особисто й ефективно слідкуватиму [за цією справою] в Європейському Союзі, щоб переконатися, що ніхто не може приймати рішення щодо України без України, і що нічого щодо політики ЄС щодо України не вирішується без Європейського Союзу в цілому”, - додав він.

“Я присвячую ці слова Віктору Орбану: історія пам’ятає політиків, які переконували себе та інших, що вони працювали на справедливий мир, а де-факто працювали на капітуляцію, і ці політики увійшли в історію на сторінках ганьби”, - зазначив далі Туск.

У статті використано матеріали агентств Reuters та AFP.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Як українці в Лос-Анджелесі збирають гроші для ЗСУ. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG