Спеціальні потреби

"Не хвилююся, що ми втратимо силу Альянсу" - експосолка США в НАТО про ймовірний сценарій у разі перемоги Трампа


Архівне фото. Екс-посолка США в НАТО Кей Бейлі Гатчісон та генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 11 вересня 2020 р.(AP Photo/Francisco Seco, Pool)
Архівне фото. Екс-посолка США в НАТО Кей Бейлі Гатчісон та генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, 11 вересня 2020 р.(AP Photo/Francisco Seco, Pool)

Сила НАТО не буде втрачена в разі ймовірної перемоги на президентських виборах у США Дональда Трампа, адже переважна частина Конгресу та американської громадськості підтримує Альянс, крім того, фінансування НАТО - в інтересах Вашингтона. Про це в понеділок, 8 липня, під час онлайн-дискусії Foreign Policy "НАТО в новій ері" заявила посолка США в НАТО у 2017- 2021 рр. Кей Бейлі Гатчісон.

Вона наголосила, що згідно із законодавством жоден президент США не зможе ухвалити самостійне рішення про вихід із НАТО без підтримки Сенату та Конгресу. А такої підтримки, зазначила Гатчінсон, серед американських законодавців немає.

"Тому я не хвилююся, що ми втратимо силу Альянсу. Я вважаю, що лідери наших безпекових зусиль у Сенаті та Палаті представників... вони дуже підтримують Альянс, вони підтримують НАТО, як і лідери Демократичної партії... Для нас дуже важливо зберегти цю силу, і я думаю, що так і буде, і я не хвилююся, що Конгрес може відступити", - сказала Гатчісон.

При цьому вона додала, що певна кількість скептиків щодо участі США в НАТО є не лише серед представників Республіканської партії:

"Маргінали в обох партіях є скептиками, і це не лише республіканські маргінали. Є маргінали-демократи, які також скептично ставляться до витрачання всіх цих грошей на безпеку, і хочуть, щоб кошти, які ми маємо, ішли на соціальні програми... Я вважаю, що переважна більшість республіканців повністю віддані нашим союзникам."

Гатчісон зазначила, що для США зараз як ніколи важливо перебувати в єдності з європейськими партнерами та залишатися країною-лідеркою в НАТО.

За її словами, це потрібно самому Вашингтону, зокрема, через загрози з боку Китаю:

"Що ми б мали, аби стримувати Китай?... На мою думку, ми маємо економічну силу. Китай, ймовірно, матиме більшу армію, більший флот, більше зброї, більше ракет. У них буде ядерна зброя, у них є космічна станція... Але що, якби в них сталася внутрішня економічна криза, бо жодна з найбільших економік світу не інвестувала б туди, припинила б там бізнес, не створювала б там робочих місць? Крах економіки був би нашим найкращим важелем впливу в Китаї. Отже, ми маємо єдність завдяки тому, що демократії та сильні економіки об’єднані разом у безпекових відносинах."

Гатчісон також зазначила, що США "потрібна перемога України."

Експосолка зауважила, що країни НАТО повинні були раніше зняти обмеження на застосування наданої Києву зброї та забезпечити Україну винищувачами F-16, адже Україна "не може перемогти, перебуваючи у глухому куті":

"Ми повинні допомогти їм перемогти... В наших інтересах, щоб це не загострювалося і не просувалося вперед, бо якщо Путін переможе в Україні... Розумієте, він почав із Грузії, потім - Крим, який є частиною України, тепер - Донбас і та частина України, яку вони окупували. Якщо вони там переможуть, Путіна ніщо не буде стримувати. З перемогою він отримає підтримку російського народу. Ми не можемо цього допустити".

При цьому Кей Бейлі Гатчісон вважає, що зараз НАТО є сильним альянсом і "стає ще сильнішим":

"Враховуючи внутрішні проблеми, з якими зараз стикається дуже багато країн, - i ми, i, безперечно, Європа, - НАТО адаптується. І я думаю, що адаптація є секретом того, чому НАТО залишається таким активним".

Як писали західні видання, НАТО працює над новим планом, як захистити свою кампанію підтримки України на випадок, якщо президентські вибори виграє Дональд Трамп, чиї суперечливі заяви щодо російської війни викликають занепокоєння щодо його відданості підтримці України.

Головна ідея плану команди Трампа для НАТО – "значне та суттєве зменшення ролі Америки".

План, на думку фахівців з національної безпеки, які працювали з Дональдом Трампом у минулому, і можливо працюватимуть з ним в разі його переобрання, знаменуватиме "революцію" у справах альянсу, до якої Європа не готова.

На їхню думку, США вимагатимуть, щоб Європа більше покладалася на власні сили для захисту континенту.

А змусити європейців це зробити планується так, що в обмін на продовження участі США в НАТО Трамп вимагатиме, щоб європейські країни різко збільшили свої витрати на оборону.

Але, як сказав Politico експерт з оточення Трампа Ден Колдуелл, він вимагатиме "радикальної переорієнтації" НАТО, щоб партнери взяли на себе більший тягар спільної оборони.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG