Спеціальні потреби

Україна не готова до вступу, але це буде важливою темою саміту НАТО, кажуть в Конгресі США


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступає на спільному засіданні Конгресу США в середу (3 квітня 2019 року).
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступає на спільному засіданні Конгресу США в середу (3 квітня 2019 року).

Допомога Україні стане однією з центральних тем саміту НАТО, що відбудеться у Вашингтоні 9-11 липня.

Перед самітом, Голос Америки поспілкувався із американськими законодавцями щодо їхніх очікувань від саміту, зокрема щодо допомоги Україні та шляху до членства в НАТО. Опитані представники обох партій погоджуються, що можливість вступу України в НАТО буде однією із важливих тем обговорення під час саміту. Однак, членства у найближчому майбутньому американські законодавці не прогнозують.

"Україні потрібно пройти довгий внутрішній шлях, перш ніж розглядати питання вступу до НАТО"
Натаніель Моран, конгресмен-республіканець

"Україні потрібно пройти довгий внутрішній шлях, перш ніж розглядати питання вступу до НАТО. Їхній уряд має провести багато внутрішньої роботи, щоб гарантувати, що норми закону діють, що є незалежний суд, що вони можуть створити демократичні інституції, які підтримуватимуть їх довгостроково. І це залежить лише від них", - пояснює свою позицію конгресмен-республіканець Натаніель Моран, у коментарі для Голосу Америки.

Конгресмен-республіканець Натаніель Моран, під час слухань у Клнгресі США
Конгресмен-республіканець Натаніель Моран, під час слухань у Клнгресі США

САМІТ НАТО НЕ ГАРАНТУВАТИМЕ ВСТУП, АЛЕ НАБЛИЗИТЬ УКРАЇНУ ДО ЧЛЕНСТВА

Республіканець Моран вважає, що говорити про вступ України до НАТО передчасно, адже Україна має спершу подолати корупцію, провести реформи. Також на перешкоді стоїть той факт, що Україна перебуває у стані війни.

"І поки вони не розв'яжуть ці питання, а також поки ми не завершимо війну між Росією та Україною, я вважаю, що не потрібно говорити про вступ України в НАТО. Потрібно обговорювати шлях, як можна цього досягти у майбутньому. Але зараз, у нас є нагальні проблеми, які потрібно вирішити, а членство в НАТО - це передчасна розмова", - підсумовує Моран.

Його однопартієць конгресмен-республіканець Білл Гуізенга наполягає, що насамперед потрібно переконатись, що Київ може себе захистити і завершити цю війну.

"Чого ми не можемо мати, так це країни, яка не здатна на самооборону. Однією із основних вимог членства в НАТО - є здатність до самозахисту (стаття 3-тя статуту НАТО передбачає, що країни підтримуватимуть і розвиватимуть свою індивідуальну та колективну здатність протистояти збройному нападу - ред.), а це вже гарантуватиме допомогу від партнерів. І, очевидно, оскільки Україна перебуває в стані війни, зараз можливо, не найкращий час для їхнього вступу", - вважає Гуізенга.

Конгресмен-республіканець Білл Гуізенга, під час слухань у Конгресі США.
Конгресмен-республіканець Білл Гуізенга, під час слухань у Конгресі США.

Водночас республіканець каже, що країни Альянсу не мають допустити, щоб Росія диктувала або якось впливала на те, які країни можуть отримати членство, а які ні.

"Росія не має диктувати, чи можуть Фінляндія, Україна чи будь-хто інший вступати, чи виходити з НАТО. Звичайно, вони будуть намагатися. Але, як на мене, ми не маємо цього допустити. Тож чи буде Україна подавати петицію і чи її погодять, я думаю, що це питання часу. Сподіваюся, ми почуємо відповідні розмови, щоб український народ і керівництво розуміли, що означає бути частиною Альянсу та які зобов’язання це накладає", - ділиться із Голосом Америки, конгресмен Гуізенга.

Конгресмен-демократ, Пет Райан спілкується із журналістами.
Конгресмен-демократ, Пет Райан спілкується із журналістами.

Опитані представники Демократичної партії також вважають, що членства України в НАТО у найближчому майбутньому очікувати не варто, але потенційний план цього процесу має бути ключовою темою обговорення на саміті у Вашингтоні.

"Ми повинні продовжувати робити все можливе, щоб побудувати якомога сильніший альянс НАТО, щоб це був найсильніший із можливих засобів стримування російської агресії. І розмови про те, що Україна є частиною цього, є абсолютно критичними, враховуючи їхню нинішню боротьбу за виживання", - каже Голосу Америки конгресмен-демократ, Пет Раян.

Конгресмен-демократ Майк Квіглі, виступає у Конгресі США.
Конгресмен-демократ Майк Квіглі, виступає у Конгресі США.

Хоч зустріч країн НАТО у Вашингтоні й не гарантуватиме Україні членство, але вона має посилити підтримку Києва у протистоянні російській агресії та наблизити до членства, кажуть законодавці.

"Я думаю, що це буде продуктивний саміт. Ви побачите незмінну єдність і підтримку України під час конференції тут, у Вашингтоні. Це також дасть надію на майбутнє…можливо навіть недалеке майбутнє, в якому Україна буде активним партнером і вкладником у все, що являє собою НАТО", - поділився своїми очікуваннями співголова Групи підтримки України в Конгресі конгресмен-демократ Майк Квіглі.

ШЛЯХ УКРАЇНИ ДО НАТО

Нагадаємо, що у 1992 році Київ приєднався до Ради північноатлантичного співробітництва, пізніше перейменованої на Раду євроатлантичного партнерства. А в 1997-му було підписано "Хартію про особливе партнерство".

За час незалежності Україна офіційно брала участь у спільних тренуваннях, ряді операціях та місіях під проводом НАТО. Зокрема, з березня 2005 року Україна виділяла офіцерський склад для участі у Навчальній місії НАТО в Іраку, яка завершилась у грудні 2011 року.

Україна подала заявку на отримання Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) у 2008 році. А 21 лютого 2019 року до Конституції України було внесено зміни, норми щодо стратегічного курсу України на членство в Європейському Союзі та НАТО.

На Брюссельському саміті в червні 2021 року лідери НАТО іще раз підтвердили рішення, ухвалене на саміті в Бухаресті 2008 року, про те, що Грузія та Україна стануть членами Альянсу з Планом дій щодо членства. Тоді Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив: "Росія не зможе накласти вето на вступ України до НАТО, оскільки ми не повернемося в еру сфер впливів, коли великі країни вирішують, що робити меншим".

30 вересня 2022 року Україна заявила про намір пришвидшеного вступу до НАТО на тлі оголошення про російську анексію раніше окупованих територій Донбасу. У 2023 році на заміну Комісії Україна – НАТО було створено Раду Україна – НАТО, у складі якої держави–члени Альянсу і Україна засідають як рівні.

ОФІЦІЙНІ ВИМОГИ ДО ВСТУПУ

Щодо вимог до країн які прагнуть приєднатися до НАТО, то на офіційному сайті Альянсу зазначено, що вони повинні продемонструвати "здатність підтримувати принципи Вашингтонського договору 1949 року та сприяти безпеці в євроатлантичному регіоні".

Сам Вашингтонський Договір містить 14 статей, колективна оборона є основою Договору та закріплена в статті 5-й. Ця стаття хоч і містить обов'язок членів захищати один одного, однак в договорі також йдеться, що кожна держава–член альянсу може виконувати усі пункти виходячи з власних спроможностей і обставин.

Також очікується, що держави відповідатимуть певним політичним, економічним і військовим критеріям, викладеним у Дослідженні щодо розширення НАТО 1995 року. Зокрема, йдеться про: функціонуючу демократичну політичну систему, яка заснована на ринковій економіці; справедливе ставлення до меншин; прихильність до мирного вирішення конфліктів; здатність і готовність робити військовий внесок в операції НАТО; та відданість демократичним цивільно-військовим відносинам.

Кінцевим результатом обговорень усіх критеріїв має стати план, який надає кожна запрошена країна для завершення необхідних реформ. Водночас, на сайті НАТО йдеться, що ці реформи можуть тривати навіть після того, як країни стануть членами НАТО.

Дивіться також: Міст до НАТО не повинен бути мостом в "нікуди"

Час-Time. Міст до НАТО не повинен бути мостом в “нікуди” - експерт
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG