Спеціальні потреби

В ЄС визначаються, як реагувати на самодіяльну “мирну місію” Орбана


Угорський уряд відповідає за почергове головування у Європейському Союзі з 1 липня до 31 грудня 2024 р.
Угорський уряд відповідає за почергове головування у Європейському Союзі з 1 липня до 31 грудня 2024 р.

Посли 27 країн Європейського Союзу зберуться в Брюсселі у середу 10 липня для обговорення дій угорського уряду на початку шестимісячного головування Угорщини в ЄС.

Формально нарада за зачиненими дверима має відбутися на вимогу Польщі, яка разом з іншими виголосила застереження після того, як угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан їздив до Москви 5 липня і до Пекіна 8 липня з тим, що угорський керівник називає мирною місією.

Історія пам’ятає політиків, які казали собі й іншим, що вони працювали задля справедливого миру, але насправді працювали на користь капітуляції.
Дональд Туск

Сам Орбан зізнався, що тримав у таємниці від союзників своє турне, яке почалося з поїздки до Києва 2 липня - на другий день після офіційного початку угорського головування в ЄС.

Угорський прем’єр подав суперечливі пояснення своєї ролі, визнаючи з одного боку, що він не був уповноважений Європейським Союзом на переговори і наголошуючи, що діяв як суверенний керівник своєї держави.

Але водночас Віктор Орбан підкреслює, що його діяльність пов'язана з головуванням Угорщини в ЄС і він говорить про намагання впливати на європейську політику й змінити курс, визначений більшістю країн Євросоюзу.

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики й безпеки Жозеп Борель в день перебування угорського прем’єр-міністра в Москві оприлюднив заяву, в якій підкреслив, що той візит відбувався "виключно в рамках двосторонніх відносин між Угорщиною і Росією".

"Прем'єр-міністр Орбан не отримував жодного мандату від Ради ЄС на відвідування Москви. Позиція ЄС щодо загарбницької війни Росії проти України відображена в багатьох висновках Європейської Ради. Така позиція виключає офіційні контакти між ЄС і президентом Путіним. Таким чином прем’єр-міністр Угорщини не представляє ЄС у жодній формі", - підкреслено в заяві.

Приклад Саркозі

Орбан в інтерв’ю швейцарському тижневику Die Weltwoche послався на приклад дій французького президента Ніколя Саркозі, який в час головування Франції в ЄС 2008 року відіграв посередницьку роль в час російсько-грузинської війни.

На відміну від Орбана Саркозі був уповноваженим представником Євросоюзу, коли поїхав 12 серпня 2008 р. на переговори у Москву про припинення вогню, що зупинило війну, але залишило російські війська на значній частині грузинської території.

Попри російську війну і порушення територіальної цілісності Грузії Саркозі виступав за нормалізацію відносин з Росією, хоча чимало країн зокрема на сході Європи були обурені російською агресією.

Орбан і “капітуляція”

Український президент Володимири Зеленський, перебуваючи у Варшаві 8 липня підкреслив, що Віктор Орбан сам по собі не може бути посередником у переговорах з Росією, якщо представляє лише себе.

“Можуть посередниками бути тільки серйозні сильні союзи. Весь світ може змусити Росію зупинити цю війну… У тебе повинна бути, або економіка, яка впливає на Росію, і Росія та Путін залежить від цього, або в тебе дуже потужна армія, яку боїться Путін, яка сильніша ніж російська. Чи багато таких країн у світі? Небагато. Я думаю, що Сполучені Штати Америки така країна. Я думаю Китай така країна. Я думаю Євросоюз, не якась одна країна ЄС, ні, а весь Євросоюз, це дійсно може бути така посередницька місія”, - сказав Зеленський.

Польський прем’єр-міністр Дональд Туск, стоячи поруч з Зеленським, виголосив застереження на адресу Орбана.

“Я присвячую ці слова Вікторові Орбану: Історія пам’ятає політиків, які казали собі й іншим, що вони працювали задля справедливого миру, але насправді працювали на користь капітуляції. І ті політики записали себе на сторінках сорому”, - сказав Дональд Туск.

Туск зауважив, що після Угорщини почергове головування в ЄС на початку 2025 року перейде до Польщі і заявив, що "досягнення справедливого миру" буде одним із завдань Варшави у тій ролі.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG