Спеціальні потреби

Путін обіцяв Моді відпустити громадян Індії, яких Росія заманила воювати проти України


Індійський прем’єр-міністр Нарендра Моді, перебуваючи у Москві, висловив жаль через війну, але з Владіміром Путіним він переважно говорив про бажання до ще більшої співпраці з Росією.
Індійський прем’єр-міністр Нарендра Моді, перебуваючи у Москві, висловив жаль через війну, але з Владіміром Путіним він переважно говорив про бажання до ще більшої співпраці з Росією.

Міністр закордонних справ Індії Вінай Моган Кватра сказав, що Росія погодилася відпустити громадян Індії та інших іноземців, яких обманом заманили в російську армію для війни проти України.

Питання постало під час візиту індійського прем’єр-міністра Нарендри Моді в Москву.

“Прем’єр-міністр потужно порушив питання дострокового звільнення індійських громадян, яких обманом заманили на службу в російській армії. Це було потужно порушене прем'єр-міністром. І російська сторона пообіцяла дострокове звільнення всіх іноземців на службі в російській армії”, - сказав міністр журналістам.

Вінай Моган Кватра повідомив про десятки людей, від 35 до 50 індійських громадян, 10 з яких вже повернулися додому.

Деякі з них стверджували, що їх обманули, змусивши підписати контракти російською мовою, якої вони не розуміли, і відправили в зону бойових дій.

Йдеться про чоловіків не лише з Індії, а й з інших країн, які поїхали в Росію на заробітки, а опинилися на війні, проте є також розповіді, що в російській армії опинилися мігранти, туристи, студенти тощо.

Минулого місяця міністерство закордонних справ Шрі-Ланки повідомило, що вимагало відшкодувань за принаймні 17 шріланкійців, які загинули на території України.

Індійсько-російські обійми і натяки про війну

Росія влаштувала Нарендрі Моді бучний візит і світом розійшлися кадри обіймів індійського прем’єр-міністра з президентом Росії Владіміром Путіним.

Моді переважно казав про співпрацю з Росією і називав Путіна другом, але також повідомив, що говорив з російським керівником про війну.

“Видовище гибелі невинних дітей розбиває серце, і цей біль надзвичайно жахливий. Я детально обговорив це питання з вами”, - сказав індійський прем’єр-міністр у Москві 9 липня.

Напередодні внаслідок російського бомбардування України була вражена київська дитяча лікарня, що призвело до багатьох жертв і великих руйнувань.

Після початку відкритої російської війни проти України 2022 року Індія стала провідним імпортером російської нафти в той час, як багато країн світу навпаки скоротили свою торгівлю з Росією.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG