Спеціальні потреби

Москва погрожує відповіддю на домовленість США і Німеччини розташувати в Європі новітні ракети


Запуск американської ракети в межах випробування гіперзвукової зброї у США. Фото 26 жовтня 2022 р.
Запуск американської ракети в межах випробування гіперзвукової зброї у США. Фото 26 жовтня 2022 р.

Після оголошення Сполучених Штатів і Німеччини про плани розміщення на німецькій території нових ракет далекого радіусу дії, зокрема новітніх гіперзвукових ракет, в Росії заявили про приготування до “відповіді військових”.

У спільній американсько-німецькій заяві після переговорів на Вашингтонському саміті НАТО сказано, що “епізодичне” розташування почнеться 2026 року і що воно є “частиною планування тривалого розміщення цих потужностей у майбутньому”.

“Використання цих передових можливостей показуватиме відданість США щодо НАТО і щодо свого внеску в інтегроване європейське стримування”, - проголошує заява 10 липня.

Там зокрема згадані ракети SM-6, Томагавк, а також гіперзвукова зброя, яка розробляється, “що матиме значно більший радіус дії, ніж теперішня зброя наземного базування у Європі”.

Чільний представник російського міністерства закордонних справ Сергей Рябков назвав американсько-німецьку домовленість “ланкою в ескалаційному курсі” і “одним з елементів залякування“ Росії.

Росія після початку відкритого вторгнення в Україну 2022 року застосовує ракети різних типів зокрема нові ракети Кінжал, які вона називає гіперзвуковими, для ударів по українській території.

Російський президент Владімір Путін в грудні 2021 року назвав Росію світовим лідером у розробці гіперзвукових ракет.

Провалена ракетна угода

Агенція Reuters нагадує, що ракети наземного базування з радіусом дії понад 500 кілометрів були заборонені відповідно до угоди про обмеження озброєнь, яку президент США Рональд Рейґан підписав з радянським керівником Міхаїлом Горбачовим 1987 року.

Та угода, що діяла до 2019 року, була першим кроком США і СРСР спрямованим на скорочення ядерних арсеналів і відмову від певних видів зброї.

Відповідно до тієї угоди інші країни підписанти: Німеччина, Польща, Угорщина, Чехія, Словаччина і Болгарія знищили свої ракети тієї категорії.

Але США вийшли з тієї угоди 2019 року заявивши, що Москва порушує домовленості, зокрема розробивши російські крилаті ракети наземного базування 9M729, які в класифікації НАТО відомі під кодом SSC-8.

Кремль неодноразово відкидав ті звинувачення і оголошував свій мораторій на розвиток ракет заборонених угодою - балістичних і крилатих ракет з радіусом дії від 500 до 5500 кілометрів.

У червні російський президент Владімір Путін казав, що Москва відновить виробництво ракет близького і середнього радіусу дії, здатних нести ядерні боєголовки після того, як США розташують подібні ракети у Європі та Азії.

Дозвіл на атаки вглиб Росії - як реагують на саміті НАТО. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:35 0:00

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG