Спеціальні потреби

Російське втручання у вибори завдає шкоди кампанії Байдена, та допомагає Трампу, попереджає розвідка США


Кремль санкціонував "операції впливу, спрямовані на дискредитацію кандидатури президента Байдена і Демократичної партії", одночасно пропонуючи підтримку Трампу, йдеться у звіті.
Кремль санкціонував "операції впливу, спрямовані на дискредитацію кандидатури президента Байдена і Демократичної партії", одночасно пропонуючи підтримку Трампу, йдеться у звіті.

І без того напружені цьогорічні вибори президента Сполучених Штатів Америки не залишилися без втручання Москви. За даними американської розвідки, Росія намагається вплинути на результат виборів використовуючи вже звичну тактику – вона шукає способи підтримати кандидатуру колишнього президента Дональда Трампа, принижуючи кампанію чинного президента Джо Байдена.

У оприлюдненому у вівторок аналізі загроз листопадовим виборам жоден з кандидатів не згадується на ім'я. Але представник розвідки заявив журналістам, що погляд Кремля на політичний ландшафт США не змінився з часів попередніх виборчих циклів.

"Ми не спостерігаємо змін у преференціях Росії щодо президентських перегонів у порівнянні з минулими виборами", – сказав представник розвідки журналістам, погодившись обговорити дані розвідки лише на умовах анонімності.

За його словами, ці переваги були додатково підсилені "роллю, яку США відіграють щодо України, і ширшою політикою відносно Росії".

Аналогічне застереження розвідки вже лунало чотири роки тому під час президентських виборів 2020 року, у яких зійшлися тодішній президент Трамп з колишнім віцепрезидентом Байденом.

Тоді Москва використовувала "цілу низку заходів, щоб у першу чергу очорнити колишнього віцепрезидента Байдена і те, що вона вважає антиросійським "істеблішментом", – заявив тоді Вільям Еваніна, тогочасний керівник Національного центру контррозвідки і безпеки США.

"Деякі пов'язані з Кремлем суб'єкти також намагаються просувати кандидатуру президента Трампа через соціальні мережі та російське телебачення", – додав він.

Розсекречений післявиборчий аналіз, опублікований у березні 2021 року, підтвердив початкові висновки. Президент Росії Володимир Путін санкціонував "операції впливу, спрямовані на дискредитацію кандидатури президента Байдена і Демократичної партії", одночасно пропонуючи підтримку Трампу, йдеться у звіті.

Представники американської розвідки заявили, що вони контактували з обома президентськими командами і кандидатами, але відмовилися повідомити, якою саме інформацією вони могли обмінюватися.

Відкидання звинувачень Трампом

У вівторок штаб Трампа відкинув висновки американської розвідки, назвавши їх застарілими.

"Володимир Путін підтримав кандидатуру Джо Байдена на посаду президента, тому що він знає, що Байден слабкий і його можна легко залякати, про що свідчить вторгнення Путіна в Україну, яке триває вже багато років", – повідомила в електронному листі Голосу Америки прессекретарка президента Трампа Кароліна Лівітт.

"Коли президент Трамп був в Овальному кабінеті, Росія і всі противники Америки були стримані, тому що вони боялися реакції Сполучених Штатів", – сказала вона.

"Єдині люди в Америці, які не бачать цього чіткого контрасту між неефективною слабкістю Байдена і дієвим підходом Трампа "мир через силу", – це ліві стенографісти в головних ЗМІ, які заробляють на життя, пишучи неправдиві наративи про Дональда Трампа", – додала вона.

Команда Байдена поки що не відповіла на запитання Голосу Америки щодо звіту.

Витонченість російських методів

Російські офіційні особи також поки що не відповіли на прохання прокоментувати останні звинувачення, згідно з якими, Кремль використовує "всеурядовий" підхід, щоб створити враження, що перемога Трампа та інших американських кандидатів, є вигідні для Москви.

"Москва використовує різноманітні підходи для посилення своїх меседжів і надання своїм зусиллям вигляду правдивості", – сказав представник американської розвідки. "Це включає передачу частини роботи комерційним фірмам, щоб приховати своє втручання, і відмивання наративів через впливових американських діячів".

За словами чиновників, зусилля Росії також зосереджені на виборцях з так званих штатів-гойдалок, які вагаються, щодо своїх уподобань, тобто штатів, які, найімовірніше, вплинуть на результат президентських виборів.

Про деякі з цих зусиль вже стало відомо.

Росія і штучний інтелект

У вівторок Міністерство юстиції США оголосило про блокування двох інтернет-доменів і ще 968 акаунтів соцмережі X (колишня Twitter). Офіційні особи описали це як частину проєкту російських спецслужб і російської державної новинної мережі RT, що базується на штучному інтелекті (ШІ).

У заяві Міністерства юстиції йдеться про те, що російська розвідка і RT використовували спеціальне програмне забезпечення для створення акаунтів у соціальних мережах, які виглядали автентичними і мімікрували під американських громадян, "які оператори потім використовували для просування повідомлень на підтримку цілей російського уряду".

У спільній рекомендації, опублікованій одночасно США, Канадою та Нідерландами, міститься попередження про те, що Росія розширює операції впливу на базі штучного інтелекту на інші соціальні медіаплатформи, – зазначив у коментарі на соціальній мережі Х кореспондент Голосу Америки з питань національної безпеки Джефф Селдін.

У спільній рекомендації, опублікованій одночасно США, Канадою та Нідерландами, міститься попередження про те, що Росія розширює операції впливу на базі штучного інтелекту на інші соціальні медіаплатформи.

Представник американської розвідки у розмові з журналістами у вівторок назвав таке використання ШІ "прискорювачем зловмисного впливу". Він попередив, що ця технологія вже була застосована, ймовірно, Китаєм, напередодні виборів на Тайвані в січні минулого року.

Китай вичікує

Однак наразі американські розвідники бачать мало ознак того, що Пекін прагне втрутитися у вибори в США, як це було у 2020 і 2022 роках.

Китай "не бачить великої вигоди у виборі між двома партіями, оскільки обидві сприймаються як такі, що прагнуть стримувати Пекін", сказав представник американської розвідки. Він також зауважив, що все може змінитися.

"КНР прагне розширити свої можливості збору і моніторингу даних з американських соціальних мереж, ймовірно, для того, щоб краще розуміти громадську думку і, зрештою, маніпулювати нею", – сказав чиновник.

"Крім того, ми стежимо за тим, чи не намагатиметься Китай вплинути на окремі перегони, як це було на місцевих виборах 2022 року", – додав він.

Посольство Китаю у Вашингтоні, яке заперечувало попередні звинувачення США, у відповідь назвало США "найбільшим розповсюджувачем дезінформації".

"Китай не має наміру і не буде втручатися у вибори в США, і ми сподіваємося, що американська сторона не буде порушувати питання Китаю в ході виборів", повідомив речник посольства Лю Пенгю в електронному листі до Голосу Америки.

Іран "агент хаосу"

У новому звіті про загрози виборам у США попереджається, що на додаток до занепокоєння щодо Росії та Китаю, з'являється все більше доказів того, що Іран намагається зіграти роль "агента хаосу" під час майбутнього голосування.

"Іран прагне розпалити соціальні розбіжності і підірвати довіру до демократичних інститутів США напередодні виборів", – йдеться в незасекреченій версії доповіді.

У ній також застерігається, що Тегеран "демонструє тривалий інтерес до використання політичної та суспільної напруженості в США за допомогою різних засобів, включаючи соціальні мережі".

Як приклад, офіційні особи у вівторок вказали на нещодавно розсекречені розвідувальні дані, які показують, що Іран намагається використати на свою користь протести на підтримку Гази в США.

"Ми спостерігали, як пов'язані з урядом Ірану особи видавали себе за активістів в інтернеті, намагаючись заохотити протести і навіть надаючи фінансову підтримку протестувальникам", – цитує директорку Національної розвідки Авріл Гейнс кореспондент Голосу Америки Джефф Селдін.

Проте, Гейнс попередила, що американці, які вступали в контакт з іранськими акторами, "можуть не знати, що вони взаємодіють з іноземним урядом або отримують від нього підтримку".

Іранські офіційні особи поки що не відповіли на запит Голосу Америки про коментарі.

  • 16x9 Image

    Джефф Селдин

    Кореспондент Голосу Америки з питань національної безпеки. Висвітлює такі теми, як розвідка, боротьба з тероризмом, кібербезпека. 

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG