Спеціальні потреби

Шлях від номінанта до кандидата. Дональд Трамп стає офіційним кандидатом в президенти США


Колишній президент Дональд Трамп, виступає на передвиборчому заході в Батлері, штат Пенсильванія, 13 липня 2024 року. (AP Photo/Gene J. Puskar)
Колишній президент Дональд Трамп, виступає на передвиборчому заході в Батлері, штат Пенсильванія, 13 липня 2024 року. (AP Photo/Gene J. Puskar)

ВАШИНГТОН (AP) - Майже 2 500 делегатів Республіканської партії зібрались у міcті Мілуокі, щоб висунути офіційного кандидата в президенти від Республіканської партії. Ця зустріч стане завершенням внутрішньопартійних виборів єдиного кандидата від партії - праймеріз.

Інтрига відсутня: колишній президент США Дональд Трамп вже кілька місяців є провідним номінантом, адже він отримав більшість голосів на зʼїзді партії 12 березня. Проте офіційно він стане провідним політиком партії лише після поіменного голосування, що відбудеться цього тижня.

Переважна більшість делегатів зʼїзду у Мілуокі вже зобов'язані підтримати Трампа, якому для перемоги в номінації від своєї партії потрібна проста більшість. Однак, згідно з партійними правилами штатів, принаймні кілька делегатів все ще мають проголосувати за колишню кандидатку Нікі Гейлі, навіть після того, як вона їх "звільнила" від обов'язку голосувати за неї.

У той час як делегати Демократичної партії в принципі можуть не підтримати кандидата за якого вони голосували спершу і голосувати за власним вибором на другому зʼїзді, делегати-республіканці залишаються привʼязаними до свого першого кандидата. Це означає, що партійні правила майже гарантують, що Трамп офіційно стане кандидатом цього тижня.

Коли і яким чином відбудеться поіменне голосування?


Лідери делегацій від кожного штату по черзі, в алфавітному порядку, оголошуватимуть результати свого голосування. Якщо делегація пропускає свою чергу, вона матиме ще одну можливість оголосити свої результати наприкінці.

Наразі республіканці ще не оголосили час і дату поіменного голосування.

Скільки делегатів підтримають Трампа?
Щонайменше 2 268 делегатів підтримають Трампа на Національному з'їзді Республіканської партії, хоча ця кількість може зрости.

Більшість штатів надсилають на з’їзд делегатів, які "зобов'язані" голосувати за конкретного кандидата, тобто на зʼїзді ці делегати мусять підтримати саме його.

Партійні офіси штатів використовують результати первинних виборів або партійних зборів, щоб вирішити, як розподілити делегатів між різними кандидатами в президенти.

Але принаймні 150 делегатів-республіканців — включаючи цілі делегації з Монтани, Нью-Мексико та Південної Дакоти — технічно "не зобов'язані", тобто можуть голосувати за будь-якого кандидата під час з’їзду. Десятки цих делегатів уже підтвердили AP, що вони планують голосувати за Трампа — що включено у число 2 268 делегатів. Деякі з цих делегатів заявили, що очікують, що і їхні колеги проголосують за Трампа, навіть якщо ті не підтвердили свої наміри AP.

Що буде з делегатами номінанти, який залишив перегони?

Трамп, ймовірно, буде єдиним номінантом на єдиного кандидата від партії, оскільки правила Республіканських національних зборів вимагають від номінантів отримати по декілька делегатів принаймні в п’яти штатах. Трамп - єдиний кандидат, який переміг у п’яти штатах — інша номінантка Ніккі Гейлі перемогла лише у Вермонті та Вашингтоні, округ Колумбія, і жоден інший кандидат не здобув номінації від Республіканської партії цього року.

Загалом правила окремих партійних офісів різняться: одні дозволяють делегатам, що вже проголосували за кандидатів, які знялися з голосування, голосувати за інших, а інші ж зобовʼязують підтримувати свою обіцянку кандидатові до кінця, незалежно від виходу з перегонів.

Наприклад, речник Республіканської партії Північної Кароліни підтвердив, що 12 делегатів Гейлі, яких вона здобула на березневих праймеріз штату, залишаються з нею. Однак у штаті Нью-Гемпшир згідно з правилами, дев’ять делегатів Гейлі, зможуть голосувати за іншого кандидата навіть без їх офіційного "звільнення" нею.

В Айові, де четверо кандидатів у президенти від Республіканської партії отримали своїх делегатів, речник партії підтвердив, що правила штату вимагають, щоб усі 40 делегатів підтримали єдиного кандидата, який буде розглядатися: Трампа.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG