Спеціальні потреби

Літаки та ППО. Що Греція сподівається отримати від США в обмін на озброєння для України


Державний секретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас зустрічаються у Вашингтоні у Держдепі 17 травня 2022 р. Фото: AP/Manuel Balce Ceneta
Державний секретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас зустрічаються у Вашингтоні у Держдепі 17 травня 2022 р. Фото: AP/Manuel Balce Ceneta

Греція хоче продати США 32 винищувачі F-16, щоб американці їх модернізували й передали в Україну. Про це повідомляє видання Al Jazeera із посиланням на джерела у грецькій армії.

Греція – одна з країн, що має найбільшу кількість F-16. З усіх 154 цих винищувачів в її арсеналі, 154 перебувають в бойовому стані, ще 39 використовуються для тренувальних місій.

Як раніше повідомляли ЗМІ, Греція наразі проводить модернізацію всієї своєї авіації.

"У нас є цілий ряд літаків різних типів. У нас є F-4, Mirage 2000-5, Block 30 F-16, Block 50 F-16, Block 52 F-16, Viper F-16 і Rafale. Ми не можемо продовжувати цей шлях", — заявляв на початку цього року в ефірі грецького телебачення міністр оборони Греції Нікос Дендіас.

32 винищувачі F-16 в модифікації Block 30 мають намір вивести з експлуатації і передати Україні, повідомляє Newsweek.

82 винищувачі F-16 модернізують до модифікації Block-70. Крім того, Афіни планують придбати 24 французькі винищувачі четвертого покоління Rafale. А в січні цього року Конгрес США дозволив Греції придбати в Америці винищувачі п'ятого покоління F-35.

У квітні цього року грецьке видання Newsbreak повідомило, що міністр оборони країни під час оголошення плану реформ "Порядок денний 2030" заявив, що уряд планує продати 108 списаних винищувачів (32 F-16 Block 30, 24 Mirage 2000, 33 F-4E)

"Вартість цієї операції може становити від 2 до 2,5 мільярда євро. Зазначається, що передача Україні 32 F-16C/-D Block 30 не викликає сумнівів", - повідомило грецьке медіа, але не уточнило, хто саме купив би ці літаки, які могли б потрапити до України.

Це ж видання пише, що Афіни також могли б передати Україні свої 24 французькі літаки Mirage 2000-5.

"Якщо передача F-16 [Україні] вважається "майже певною", то угода щодо літаків Mirage є "потенційною", оскільки літаки французького виробництва потребуватимуть дозволу Парижа. Або їх можуть продати Індії", - повідомило видання.

Франція тим часом вже оголосила намір тренувати українських пілотів на літаках Mirage. Президент Еммануель Макрон на початку літа анонсував початок пілотної програми із тренування українських пілотів на "міражах" з метою, щоб передати Україні свої літаки Mirage до кінця 2024 року.

"Ми запустимо нову програму співпраці та оголосимо про передачу [Україні] Mirage 2000-5s — французьких винищувачів, які дозволять Україні захистити свою землю та повітряний простір. ... З завтрашнього дня ми збираємося запустити програму підготовки пілотів, а потім передати ці літаки", - заявив Макрон 6 червня після зустрічі із Зеленським.

У понеділок 15 липня посол Франції в Україні Гаель Весьєр запевнив, що Франція дотримується зобов’язань щодо військової підтримки України, зокрема передачі Києву літаків Mirage 2000-5. Підготовка персоналу для них триватиме кілька місяців, додав він.

Серед усіх 32-х членів НАТО Греція входить у трійку країн, що виділяють найбільше на оборону, понад 3% свого ВВП (після Польщі та США).

Втім більша частина населення країни виступає проти посилення допомоги України.

Нещодавнє опитування у 15 європейських країнах, яке провела Європейська рада з міжнародних відносин, показало, що 55% греків виступають проти збільшення видатків на оборону України, і така ж кількість греків - проти посилення зброї в Україну.

Афіни не дали зелене світло для передачі необхідних Україні ракет великої дальності.

Греція має одну батарею ППО С-300 російського виробництва, яка розміщена на Криті. Як повідомляє Al Jazeera з посилання на джерела в грецькому уряді, Афіни запропонували США відправити цю систему в Україну, якщо Вашингтон погодиться замінити її на батарею ракет Patriot.

"Уряд намагається запропонувати речі, які можна замінити. Теоретично ми могли б запропонувати зенітні установки і системи ППО С-300", — сказав посадовець з дипломатичних кіл виданню Al Jazeera.

У січні цього року державний секретар США Ентоні Блінкен у листі до прем’єр-міністра Греції запропонував посилення Афінам американської військової підтримки, якщо Греція зробить можливою передачу свого озброєння Україні.

Блінкен пообіцяв Греції додаткове військове фінансування на 200 млн доларів для сприяння поставкам грецької зброї в Україну.

А також запропонував Греції шість ключових заходів для посилення оборонної співпраці, зокрема потенційний продаж 40 літаків F-35 і трьох кораблів типу Protector.

"[Ми] все ще зацікавлені в оборонних можливостях, які Греція могла б передати або продати Україні. Якщо Україна вважає ці можливості привабливими (і поки уряд США не оцінить їхню цінність), ми можемо вивчити можливості потенційного додаткового зовнішнього військового фінансування для Греції в розмірі до 200 мільйонів доларів", – йдеться в листі.

Втім 8 липня грецьке видання Kathimerini повідомило, що Греція відмовилася від основних частин американського пакету озброєнь США, зокрема, від кораблів, бронетехніки та військово-транспортних літаків. Афіни пояснили це надто високими витратами на ремонт техніки, яку пропонували їм США.

Греція також відмовилась від запропонованих їм чотирьох фрегатів типу LCS, 164 бойових машин піхоти M2 Bradley.

"З початку війни в Україні Вашингтон поставив у пріоритет потреби Збройних сил України, що ускладнює забезпечення потреб інших союзників [які зацікавлені] у запасах США. У результаті переговори між грецькою та американською сторонами зайшли в глухий кут, тоді як Афіни намагалися домогтися поступок щодо деяких менших переносних систем озброєння", - повідомило газета Kathimerini.

У статті використані матеріали із Al Jazeera, Newsbreak, Kathimerini

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG