Спеціальні потреби

Британські оборонні компанії обговорюють із Зеленським посилення підтримки України


Британський прем’єр-міністр Кейр Стармер та президент України Володимир Зеленський на зустрічі Європейського політичного співтовариства в Бленхеймському палаці, Вудсток, Велика Британія, 18 липня 2024 р. Kin Cheung/Pool via REUTERS
Британський прем’єр-міністр Кейр Стармер та президент України Володимир Зеленський на зустрічі Європейського політичного співтовариства в Бленхеймському палаці, Вудсток, Велика Британія, 18 липня 2024 р. Kin Cheung/Pool via REUTERS

Керівники британських оборонних компаній зустрілися 18 липня з президентом України Володимиром Зеленським, щоб обговорити необхідність посилення військової підтримки країни у її протистоянні Росії.

Зеленський перебував у Британії на саміті Європейського політичного співтовариства (EPC). На зустрічі в Лондоні були присутні представники BAE BAES.L, Babcock BAB.L, Thales TCFP.PA, MBDA та KBR KBR.N, а також британський міністр оборони Джон Гілі та міністр бізнесу Джонатан Рейнольдс.

“Зустрічаючись сьогодні з лідерами промисловості, я наголосив, що уряд продовжуватиме працювати в партнерстві з промисловістю та наголосив на необхідності стимулювати промислове виробництво життєво важливого військового обладнання як для України, так і для наших власних збройних сил”, — заявив Гілі.

Компанія Babcock продовжить контракт з Міністерством оборони Великої Британії на шість місяців для забезпечення технічного обслуговування та ремонту військової техніки, повідомили в уряді Британії.

17 липня новий прем’єр-міністр країни Кейр Стармер привітав європейську єдність на саміті ЄПС, закликавши до поглиблення співпраці в галузі оборони та безпеки для потужнішої підтримки України.

Під час саміту Стармер також повідомив про прийняте зобов’язання протидіяти так званому "тіньовому флоту" Росії з нафтових танкерів, які використовувалися для обходу санкцій.

Водночас президент України Володимир Зеленський знову закликав західних союзників дозволити нанесення ударів вглибині Росії, зокрема по військових аеродромах.

Поки що члени НАТО по-різному підходять до того, як Україна може використовувати зброю, яку вони постачають. Але генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що з вересня в Німеччині запрацює командування, яке має покращити координацію військової підтримки України.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який зараз головує в ЄС, і чиї переговори цього місяця з президентом Росії Володимиром Путіним викликали критику з боку інших членів ЄС, а також Зеленського, дотримувався іншого тону. Він заявив, що вирішення війни в Україні можна було б знайти за столом переговорів, а не на полі бою.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Орбан представляє лише свою країну, а не ЄС.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG