Спеціальні потреби

Китайський міністр закордонних справ каже, що Пекін хоче миру, але мовчить про російську війну


Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба (ліворуч) і міністр закордонних справ Китаю Ван Ї на зустрічі в Гуанчжоу 24 липня 2024 р.
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба (ліворуч) і міністр закордонних справ Китаю Ван Ї на зустрічі в Гуанчжоу 24 липня 2024 р.

Китайське міністерство закордонних справ, повідомляючи про зустріч міністра закордонних справ Китаю Ван Ї з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, наголосило на дружбі та співпраці між двома країнами, згадавши в другу чергу про необхідність переговорів з Росією щодо того, що у Пекіні називають "українською кризою".

…роль Китаю як глобальної сили миру є важливою.
Дмитро Кулеба

Тим часом українське міністерство у повідомленні про ті переговори робить інший наголос, підкреслюючи, що "головною темою обговорень став пошук шляхів припинення російської агресії та можливої ролі Китаю у досягненні сталого і справедливого миру".

Візит українського міністра став першою офіційною поїздкою чільного урядовця України в Китай за час російсько-української війни.

“Переконаний, що справедливий мир в Україні відповідає стратегічним інтересам Китаю, а роль Китаю як глобальної сили миру є важливою”, - сказав Дмитро Кулеба під час зустрічі з Ван Ї 24 липня.

У повідомленні китайського уряду про зустріч в Гуанчжоу першу велику частину відведено наголошуванню на “прагматичних” двосторонніх відносинах з Україною і зокрема нагадуванню, що в останні роки Китай був провідним торговельним партнером України.

Лише далі у викладі міністерства закордонних справ Китаю згадано те, що пекінські посадовці та офіційні представники підкреслено називають не війною, а “кризою в Україні”, ніколи кажучи, що Росія вторглася на українську територію.

“Ван Ї вказав, що криза в Україні увійшла в третій рік і що конфлікт далі триває, і що є ризик розростання й поширення. Китай завжди був твердо відданий політичному вирішенню кризи”, - сказано у повідомленні Пекіна.

З китайського боку не згадали про мирні пропозиції України, які обговорювали зокрема на Саміті миру за участю делегацій майже 100 країн у червні у Швейцарії, в якому Китай відмовився брати участь.

Натомість з Пекіна тепер знову наголошують на тому, що названо “погодженістю з шести пунктів”, яка була оприлюднена урядами Китаю і Бразилії.

Головна відмінність так званої української Формули миру і принципів, на яких наголошує Китай, полягає у тому, що Україна та багато країн світу вказують на факт агресії Росії та вимагають виведення російських військ з України, а Китай та кілька інших країн цього уникають.

“Китай вважає, що вирішення всіх конфліктів зрештою має повертатися до столу переговорів. Розв’язання усіх конфліктів має досягатися через політичні засоби. Нещодавно і Україна, і Росія подавали сигнали різної готовності до переговорів. Хоча умови й час ще не визріли, ми підтримуємо усі зусилля, що сприяють миру та готові надалі відігравати конструктивну роль в досягненні припиненні вогню й відновленні мирних переговорів. Китай стурбований гуманітарним становищем в Україні й далі надаватиме гуманітарну допомогу Україні”, - сказано в повідомленні китайського міністерства закордонних справ.

Дмитро Кулеба з нагоди візиту до Китаю говорив про потребу “уникнути конкуренції мирних планів”.

“Нам потрібно рухатися до справедливого і сталого миру, і Китай може в цьому відіграти важливу роль”, - казав український міністр.

Після зустрічі Дмитро Кулеба наголосив, що Київ готовий до переговорів з Росією “на певному етапі” у разі, якщо Москва буде готова до "добросовісних переговорів".

“Зараз ми не бачимо такої готовності з російської сторони”, - підкреслив Дмитро Кулеба.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG