Спеціальні потреби

14 танків Леопард-2 від Нідерландів і Данії будуть в Україні цього літа


Український солдат в танку Леопард-2A4 у невказаній місцевості в Україні 16 липня 2024 р.
Український солдат в танку Леопард-2A4 у невказаній місцевості в Україні 16 липня 2024 р.

Міністерство оборони Нідерландів оголосило, що чотирнадцять танків Леопард-2 придбаних разом з Данією для України пройшли технічне оновлення та перевірку і їх відправляють для українського армії.

“Вчора й сьогодні останні два Леопарди-2 проходять перевірку випробуваннями в межах надання. Перші дванадцять танків вже відправлені для транспортування”, - сказано в нідерландському повідомленні 25 липня.

Там також процитовано міністра оборони Рубена Брекельмана, який сказав: “Нідерланди разом з союзниками і партнерами далі підтримують Україну, не послаблюючи зусиль, і так довго, як треба. Це важливо для захисту України і для стримування агресії Путіна”.

Цього місяця також Іспанія оголосила, що вже підготувала до відправлення в Україну 10 танків Леопард-2.

Західні танки в українській армії

Україна від самого початку відкритого російського вторгнення заявляла про потрібність західних танків для протидії наступу Росії.

Партнери України спочатку зосереджувалися на передачі танків радянського виробництва з арсеналів східноєвропейських країн колишнього комуністичного блоку.

Першими західними важкими гусеничними танками наданими Україні 2023 року стали 14 британських танків Челленджер-2.

Згодом про надання Україні понад 30 американських танків Абрамс оголосили США, і німецький уряд погодився на постачання українській армії танків Леопард.

Західні танки зокрема Леопарди зазнали масштабного бойового випробування під час українського контрнаступу влітку 2023 року.

Згідно з неофіційними повідомленнями кілька танків Леопард були втрачені, але українські військові підкреслювали, що бронетехніка виконує одне з головних завдань - захищає українських солдатів.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG