Спеціальні потреби

Зеленський каже, що Росія має бути на "другому саміті миру"


Володимир Зеленський з журналістами французьких видань Le Monde, Libération, L'Equipe, а також Agence France-Presse під час інтерв’ю в Рівному 30 липня 2024 р.
Володимир Зеленський з журналістами французьких видань Le Monde, Libération, L'Equipe, а також Agence France-Presse під час інтерв’ю в Рівному 30 липня 2024 р.

Український президент Володимир Зеленський підтвердив згоду на участь Росії у наступній міжнародній зустрічі для припинення російської війни проти України.

В інтерв’ю групі французьких журналістів Зеленський говорив про “другий саміт миру”, який планують вслід за міжнародною зустріччю високого рівня, що відбулася цього літа в Швейцарії.

На ту зустріч 15-16 червня на курорті Бюрґеншток названу першим Самітом миру для України російських представників не запрошували і в підготовчих консультаціях росіяни також не брали участі.

Тепер український президент, посилаючись на заклики інших країн, каже про готовність до міжнародної зустрічі за участю Росії.

"Більшість світу сьогодні говорить, що на другому саміті представники Росії повинні бути. Інакше ми не досягнемо потужних результатів. Тому що воює Росія проти України, і це є сторони цієї війни”, - сказав Зеленський 30 липня в Рівному.

Україна наголошує, що спочатку міжнародній спільноті треба виробити спільні позиції, аби гуртом змусити Москву припинити агресію, хоча з цим були незгодні деякі прихильні до Росії держави.

"Я не хочу, щоб вони блокували процес підготовки спільного плану. Ми підготуємо його з вами і він буде на столі. І, будь ласка, раз увесь світ хоче, щоб вони були за столом, ми не можемо бути проти..." - пояснив український президент.

Участь Китаю

Володимир Зеленський окремо згадав Китай, що опинився в невеликій групі країн, які відмовилися брати участь в першому саміті миру щодо України, заявивши про необхідність російської участі.

“Китай і Бразилія підтримують міжнародну мирну конференцію зібрану в належний час, яка була б визнана і Росією і Україною з рівною участю всіх сторін, а також зі справедливим обговоренням всіх мирних планів”, - сказано в документі з шести пунктів узгодженому на зустрічі китайського міністра закордонних справ Вана Ї і радника президента Бразилії Селсу Аморіма у травні.

Володимир Зеленський в інтерв’ю 30 липня знову наголосив, що Китай має важелі впливу на Москву і може відіграти роль у припиненні війни.

"Якщо Китай захоче, то він може примусити Росію зупинити цю війну... Китай - невід’ємна частина цього світу, одна з впливових держав. Я б хотів вони не займали посередницьку місію. Я хотів би, щоб вони тиснули на Росію щодо закінчення війни”, - сказав Зеленський.

Російський президент Владімір Путін раніше неодноразово дякував Китаю за позицію пекінських посадовців, які ніколи не засуджували російську агресію щодо України і так само як Росія навіть уникають використання слів "війна", "агресія", чи "вторгнення".

Москва, не припиняючи наступ в Україні і бомбардування українських міст, також часто заявляє про готовність до переговорів, але досі не подавала ознак бажання участі в конкретних міжнародних зустрічах про припинення війни.

Росія відмовляється говорити про виведення військ з українських територій і досі припускала лише можливість припинення вогню, ультимативно вимагаючи, щоб перед тим українці припинили спротив російським загарбанням.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG