Спеціальні потреби

Кремль заперечив, що обмін ув’язненими “розморожує" шлях до мирних переговорів про війну проти України


Звільнені російські в’язні Ілля Яшин, Андрій Пивоваров і Володимир Кара-Мурза під час прес-конференції в Бонні, Німеччина, 2 серпня 2024 року. AP Photo/Michael Probst
Звільнені російські в’язні Ілля Яшин, Андрій Пивоваров і Володимир Кара-Мурза під час прес-конференції в Бонні, Німеччина, 2 серпня 2024 року. AP Photo/Michael Probst

Експерти розійшлися у прогнозах щодо того, чи обмін ув’язненими матиме наслідки і для України – одні вважають, що цей обмін свідчить про можливість успішних переговорів з Москвою, інші кажуть, що ці переговори не стосувалися України і не зможуть бути моделлю мирних переговорів.

Обмін полоненими “пропонує можливий шлях до миру в Україні”, вважає оглядачка Катріна Ванден Гойвел.

Це вселяє надію, що ми побачимо, можливо, більше шляху до діалогу щодо припинення війни
Катріна Ванден Гойвел

В інтерв'ю Democracy Now вона називає обмін “надзвичайним” та наголошує, що переговори і дипломатія – це “не про капітуляцію”:

“Вони спрямовані на покращення умов світу, який надто мілітаризований і перебуває у стані війни”.

Ванден Гойвел додала: “Я думаю, що це вселяє надію, що ми побачимо, можливо, більше шляху до діалогу щодо припинення війни”.

Журналістка "Європейської правди" Ірина Кутєлєва також припускає, що обмін "може посилити голоси прихильників якнайшвидшого початку мирних переговорів".

"Мовляв, подивіться, Путін показав свою договороздатність, тож давайте домовлятися із ним і щодо миру. А на те, що Росія дорогою до цього обміну, імовірно, "брала заручників", для посилення своїх переговорних позицій – прихильники "потепління" напевно закриватимуть очі", – припускає українська оглядачка.

Тим часом сама Російська сторона поспішила наголосити, що про налагодження можливостей для перемовин не йдеться.

Так, речник Кремля Дмитро Пєсков спростував будь-які припущення про те, що обмін полоненими ознаменував “розморожування відносин”, яке могло б відкрити шлях до мирних переговорів у війні проти України. Відповідаючи на запитання The Washington Post, Пєсков сказав, що Україна та складніші міжнародні проблеми – це “зовсім інша справа”.

Американське видання запитувало у Кремля, чи є обмін – наймасштабніших з часів Холодної війни – ознакою того, що Росія готова піти на компроміс і припинити вторгнення до сусідньої країни.

“Там підходи зовсім інші. Це принципи національних інтересів нашої країни, інтересів національної безпеки, і там робота ведеться в іншому режимі і за іншими принципами», – деталізував Пєсков.

США також заперечують вплив обміну на ситуацію в Україні

На запитання журналістів, чи може угода щодо обміну ув’язнених стати основою для дипломатичних зусиль у контексті війни Росії проти України, радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван відповів, що Сполучені Штати не бачать зв’язку між переговорами щодо обміну увʼязнених і "будь-якою потенційною дипломатією щодо війни в Україні".

Це різні напрямки
Джейк Салліван

“Це різні напрямки. Один насправді стосується практичного питання здійснення обміну, інший є набагато складнішим, де головну роль відіграватимуть українці, а США будуть радитися з партнерами, аби підтримувати їх, коли вони будуть готові вдатися до такої дипломатії”, – цитував Саллівана Голос Америки.

Ніхто не повинен очікувати прориву у американо-російських відносинах після обміну
Тетяна Станова

“Ніхто не повинен очікувати прориву в американо-російських відносинах після обміну, під час якого Росія звільнила 16 ув’язнених, у тому числі деяких найвідоміших російських опозиціонерів”, – цитує The Washington Post Тетяну Станову, російську аналітикиню і засновницю компанії R. Politik, яка нині перебуває у Франції.

На її думку, “немає ознак того, що нинішній обмін сприятиме мирним переговорам щодо України”.

Зустрічі полонених на Заході та в Росії, наголошують експерти, продемонстрували прірву між двома різними світами. З одного боку, вони показали турботу Заходу не лише про своїх власних ув’язнених громадян, але й про переслідуваних російських дисидентів, а з іншого боку, в Росії, президент тепло обіймав оперативника, засудженого за зухвале вбивство, констатує WP.

Російські посадовці також наголосили на цій різниці. Речниця МЗС Росії Марія Захарова підкреслила контраст між Росією та Заходом, сказавши, що він ілюструє "холоднокровність Росії".

А Костянтин Сонін, економіст і російський аналітик Чиказького університету написав, що “найманих вбивць, які поверталися до СРСР у радянські часи, зустрічали тепло, але – таємно”. Це, на його думку, свідчить, що Путін “більше не дбає про жодну аудиторію, за винятком ФСБ/шпигунської спільноти”.

Тим часом, як повідомляв Голос Америки, звільнені росіяни поспішили запевнити, що російська опозиція існує та що "це брехня, що кожна людина в Росії підтримує війну в Україні”.

Як повідомляв Голос Америки, експосол США в Україні Джон Гербст не вважає, що обмін в'язнями між Росією і Заходом якось пов'язаний з Україною.

“Я не бачу якого-небудь прямого впливу, і навіть складно побачити непрямий вплив на Україну та війну Росії в Україні", – прокоментував Гербст журналістці Голосу Америки.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG