Спеціальні потреби

ISW: РФ хоче використати пов’язані з Іраном групи для непрямого протистояння з Заходом


Президент РФ Путін напередодні зустрічі з президентом Ірану Раісі, 7 грудня, 2023 року.
Президент РФ Путін напередодні зустрічі з президентом Ірану Раісі, 7 грудня, 2023 року.

Ймовірні плани Кремля передати ракети й інше військове обладнання хуситам в Ємені підкреслюють нарощування військового партнерства Росії з Іраном і припускають, що Москва, ймовірно, має на меті використовувати підтримувані Тегераном групи для опосередкованого протистояння із Заходом і впливу на формування його рішень, заявляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

2 серпня телеканал CNN повідомив, що офіційні особи США й інші обізнані джерела, заявили, що Росія готувалася доставити невідомі ракети й інше військове обладнання хуситам наприкінці липня 2024 року, але відмовилася від цього плану після дипломатичного контакту США і Саудівської Аравії.

«Повідомлення про плани Росії підтримати хуситів, щоб опосередковано протистояти Заходу і загрожувати подальшою ескалацією, узгоджуються з декількома російськими інформаційними й гібридними операціями, які мають на меті спонукати Захід утримуватися від підтримки України через побоювання конфронтації з Росією», – йдеться у звіті.

Аналітики зауважили, що готовність російського лідера Володимира Путіна розглянути можливість підтримки хуситів під час їхніх нападів на Ізраїль і міжнародне судноплавство є частиною поглиблення російсько-іранської військової співпраці та зростання залежності Росії від Ірану щодо високоточної зброї і компонентів.

«Поглиблення партнерства Росії з Іраном, ймовірно, спонукатиме Росію розглянути можливість підтримки інших проіранських груп і використання цих угруповань в інших непрямих спробах погрожувати Заходу ескалацією. Підвищена готовність Росії використовувати Іран і підтримувані ним групи для опосередкованого протистояння із Заходом завадить спробам РФ представити російську зовнішню політику на Близькому Сході як збалансовану і може ще більше ускладнити відносини Росії з країнами, стурбованими російсько-іранською співпрацею», – йдеться в звіті.

У червні Володимир Путін заявив, що Москва може розпочати постачання далекобійної зброї супротивникам західних країн як «асиметричну відповідь» на удари західними ракетами по території Росії.

Він не уточнив, кому могли б поставити російські ракети. Американські військові бази кілька разів атакували мілітаризовані угруповання, підтримувані Іраном, по західних торгових кораблях регулярно завдають ударів озброєні формування хуситів в Ємені. В атаках найчастіше використовуються іранські ракети і дрони, Москва сама зацікавлена в отриманні цих технологій у Тегерана.

Як раніше повідомляв Голос Америки, міністр оборони США Ллойд Остін 2 серпня підписав накази про переміщення додаткових сил на Близький Схід і в деякі частини Європи після того, як Тегеран і його проксі пообіцяли помститися за вбивство минулого тижня головного командира Хезболли в Лівані та політичного лідера терористичної групи ХАМАС на іранській землі.

Заходи США передбачають відправку на Близький Схід авіаносної ударної групи USS Abraham Lincoln, а також морських крейсерів і есмінців, здатних збивати балістичні ракети.

Крім того, США надсилають до регіону додаткову ескадрилью винищувачів і вживають заходів для розгортання засобів протиракетної оборони наземного базування.

Пентагон не повідомив, коли різні кораблі та літаки будуть на місці, але в п’ятничній заяві зазначено, що переміщення більшої кількості військових можливостей у регіон має на меті «поліпшити захист збройних сил США, збільшити підтримку оборони Ізраїлю та забезпечити готовність Сполучених Штатів реагувати на різні непередбачені ситуації».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG