Спеціальні потреби

Малі розриває відносини з Україною, звинувачуючи у втручанні


Оголошення про розрив дипломатичних відносин з Україною оприлюднив міністр і речник уряду Малі полковник Абдулае Майґа.
Оголошення про розрив дипломатичних відносин з Україною оприлюднив міністр і речник уряду Малі полковник Абдулае Майґа.

Уряд Малі оголосив про розрив дипломатичних відносин з Україною через те, що названо причетністю української спецслужби до дій антиурядових повстанців проти малійської армії і російських найманців в тій західноафриканській країні.

Оголошення Малі з’явилося 4 серпня після повідомлень, що минулого місяця озброєні групи повстанців - туарегів в тій країні розгромили армійські підрозділи, вбивши десятки малійських солдатів, а також найманців з російської військової компанії відомої як Вагнер.

У заяві малійського уряду від імені міністра полковника Абдулає Майґа йдеться, що речник української військової розвідки Андрій Юсов, мовляв, “визнав причетність” до дій антиурядових сил, які уряд Малі називає терористичними.

Заява також згадує посла України в Сенегалі Юрія Пивоварова, який на думку уряду Малі "підтвердив", як сказано в заяві, “демонстрацією чіткої офіційної підтримки українським урядом тероризму в Африці, Сахелі (регіоні в північній частині контенту) і безпосередньо в Малі”.

Уряд Малі також закидає Україні “втручання у внутрішні справи, агресію та порушення міжнародних норм в тому числі і Статуту ООН”.

В Москві є місце для вшанування загиблих членів Вагнера. Фото 4 серпня 2024 р.
В Москві є місце для вшанування загиблих членів Вагнера. Фото 4 серпня 2024 р.

Ні Малі, ні група Вагнер, яка раніше брала активну участь у російській війні в Україні, а тепер називає себе Африканський корпус, не подали кількість своїх втрат.

Андрій Юсов сказав українському телебаченню 29 липня, що в Малі “повстанці отримали необхідну інформацію і не лише інформацію, яка дозволила їм провести успішну військову операцію проти російських воєнних злочинців”.

Україна переконує Африку

Оголошення з Малі з'явилося на тлі намагань України залучити якомога більше країн так званого Глобального півдня і зокрема держав Африки до міжнародного осуду російської агресії проти України.

Український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 4-8 серпня здійснює так зване “четверте африканське турне”, відвідуючи Малаві, Замбію і Маврикій на сході Африканського континенту.

Лише деякі африканські країни відкрито й однозначно вступили проти російського вторгнення в той час, як частина наголошує на своїй нейтральність, а окремі розвивають відносини з Росією, зокрема залучаючи російських найманців для посилення своїх армій.

Малі, колишня колонія Франції, вже багато років потерпає від міжетнічних конфліктів, до яких причетні також ісламістські угруповання з інших країн.

В Малі 2020 і 2021 року відбулися перевороти і військові, які прийшли до влади, розірвали відносини з Францією, а натомість заявили про співпрацю з Росією і про використання російських сил для боротьби з антиурядовими угрупованнями.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG