Спеціальні потреби

Держдеп про готовність Ірану постачати балістичні ракети Росії: "Готові дати жорстку відповідь"


Заступник речника Державного департаменту США Ведант Патель під час брифінгу у Вашингтоні. Архівне фото
Заступник речника Державного департаменту США Ведант Патель під час брифінгу у Вашингтоні. Архівне фото

У Державному департаменті США висловили стурбованість через повідомлення про те, що Іран планує доставити Росії сотні балістичних ракет.

США за підтримки європейських партнерів готові вжити заходів у разі надання Тегераном зброї Москві. Про це під час брифінгу 12 серпня повідомив заступник речника Державного департаменту США Ведан Патель.

"Ми та наші партнери чітко дали зрозуміти, як на саміті G7, так і на саміті НАТО цього літа, разом ми готові дати жорстку та швидку відповідь, якщо Іран просунеться далі із переміщенням балістичних ракет, що, на нашу думку, означатиме драматичну ескалацію підтримки Іраном агресивної війни Росії проти України", - заявив Патель.

Підписуйтесь на Голос Америки Українською у WhatsApp, Viber і Telegram!

Ще у лютому цього року Джон Кірбі, радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки, попереджав Іран про введення додаткових санкцій у разі надання Росії балістичних ракет.

Тоді ж представництво Ірану в ООН поширило офіційне повідомлення в соцмережах, в якому заперечувало надання балістичних ракет Росії.

"Попри відсутність законодавчих обмежень на продаж балістичних ракет, Іран морально зобов'язаний утримуватися від операцій зі зброєю під час російсько-українського конфлікту, щоб запобігти розпалюванню війни", - йшлося в повідомленні Іранської місії при ООН.

Втім минулого тижня Reuters із посиланням на джерела в європейській розвідці повідомив, що Іран вже готовий постачати балістичні ракети Росії.

Як стверджують джерела, пише Reuters, зараз кілька десятків російських військових проходять в Ірані навчання з використання тактичних ракетних комплексів малої дальності Fath-360. Їхня далекобійність – до 120 кілометрів, ракети здатні нести боєзаряд вагою до 150 кілограмів.

У розвідці припускають, що представники Москви уклали домовленість із Тегераном про постачання комплексів Fath-360 і деяких інших балістичних систем ще 13 грудня минулого року.

Заступник речника Державного департаменту США Ведан Патель також заявив про "дволикість" іранської влади, яка заперечує надання Росії такого озброєння.

"Іранські офіційні особи також продовжують заперечувати надання будь-яких БПЛА Росії, хоча докази є очевидними для світу. Росія використовувала ці БПЛА для невпинних атак проти цивільного населення в Україні, проти цивільної інфраструктури", - зауважив Патель.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG