Спеціальні потреби

Прем'єр-міністр Індії планує у Києві “ділитися перспективами мирного вирішення”


Індійський прем’єр-міністр Нарендра Моді у середу 21 серпня вилетів до Польщі, а у п’ятницю 23 серпня його очікують в Україні.

Вирушаючи у поїздку, Моді підкреслив, що це буде перший візит індійського прем’єр-міністра до Києва за всю історію взаємин незалежної України та Індії.

“Я очікую нагоди продовжити попередні розмови з президентом Зеленським про зміцнення двосторонньої співпраці та поділитися перспективами мирного вирішення конфлікту, що триває в Україні”, - йдеться у заяві.

Ці слова знову привернули увагу до ймовірної ролі Індії як посередниці у можливих переговорах з Москвою про припинення російської війни, але досі в Делі не кажуть про якісь конкретні ініціативи окрім загальних заяв про прагнення до миру.

8-9 липня Нарендра Моді відвідував Москву, і його приязна зустріч з Владіміром Путіним викликала осуд в день, коли російська ракета поцілила в дитячу лікарню у Києві і багато людей загинули від російських бомбардувань в інших українських містах.

Моді тоді також уник прямого осуду того, що сталося, а лише говорив про “біль” через втрати життів.

“Коли вбивають невинних дітей, коли ми бачимо, як невинні діти вмирають, то нам болить серце. І цей біль жахливий”, - казав індійський прем’єр-міністр у Москві.

Президент Зеленський тоді зауважив, що зустріч Моді у Москві і обійми з Путіним були “великим розчаруванням і руйнівним ударом по мирних зусиллях”.

Уряд Індії на відміну від багатьох країн досі не виступив з осудом російської агресії щодо України, а натомість наполягає на нейтральності.

Індійська урядова делегація брала участь у так званому першому саміті миру щодо України у Швейцарії у червні, але з такими країнами як Бразилія та кілька інших не долучилася до підсумкового документа тієї зустрічі.

Від початку російської війни проти України Індія не приєдналася до міжнародних санкцій проти Росії, а натомість скористалася нагодою дешевшої російської нафти і стала ключовим імпортером російської сировини.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG