Спеціальні потреби

Шольц каже, що Німеччина й надалі буде “найбільшою помічницею” України у Європі


Олаф Шольц каже, що його уряд не планує скорочувати допомогу Україні, але хоче змінити джерела фінансування і більше використовувати кошти з заморожених російських активів.
Олаф Шольц каже, що його уряд не планує скорочувати допомогу Україні, але хоче змінити джерела фінансування і більше використовувати кошти з заморожених російських активів.

Німецький канцлер Олаф Шольц запевнив, що Німеччина буде й надалі активно підтримувати Україну, відкидаючи побоювання, що намагання його уряду контролювати бюджетний дефіцит можуть означати скорочення допомоги.

Зараз Німеччина, найбільша й найбагатша країна Європи, забезпечує найбільші обсяги на підтримку України у протидії російські агресії.

Перебуваючи у Кишиневі, столиці Молдови, 21 серпня Шольц заявив, що так буде й надалі, визнавши, що лише США забезпечують більші обсяги для України.

"Німеччина не припинить підтримку України і надаватиме допомогу так довго як буде потрібно. З поміж інших країн у Європі ми й надалі будемо найбільшими помічниками України. Лише Сполучені Штати, як світова потуга, забезпечують більше”, - запевнив німецький керівник.

2024 року кошти Німеччини на допомогу Україні сягнули рекордного рівня - 7,5 мільярдів євро ($8,3 млрд), але на 2025 рік заплановане виділення лише приблизно 4 мільярдів євро, а надалі кошти ще не передбачені.

Економія на військовій допомозі для України означає загрозу безпеці Європи.

Німецький уряд каже, що хоче використовувати інші джерела для фінансування підтримки України, зокрема кредити, які погашатимуться з надходжень від заморожених міжнародними санкціями російських державних активів.

Використання російських активів для допомоги Україні узгодили керівниками країн Групи 7 на саміті в Італії у червні.

Згідно з тими планами найближчим часом той механізм міг би забезпечити приблизно 50 мільярдів євро, але західні уряди ще працюють над втіленням.

Німецька опозиція і навіть деякі представники урядової коаліції висловили побоювання, що кроки уряду можуть означати значне урізання допомоги Україні.

Після повідомлень про бюджетні плани уряду Шольца акції деяких німецьких компаній - виробників зброї зазнали падіння на біржі.

Посол України в Берліні Олексій Макеєв дав зрозуміти, що він також стурбований припущеннями про можливе скорочення німецьких бюджетних видатків для України.

Макеєв наголосив у дописі в мережі X, що “економія на військовій допомозі для України означає загрозу безпеці Європи. Це було б смертельно і цьому слід запобігти…”

“Ми сподіваємося, що федеральний уряд знайде спосіб фінансування наших спільних потреб у безпеці на цей рік і, що Бундестаг рішуче і твердо висловиться за бюджет на 2025 рік”, - наголошує український посол.

Ратифікація Римського статуту - що зміниться для України. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:33 0:00

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG