Спеціальні потреби

Росія планувала атакувати дронами базу НАТО з літаками розвідки, пишуть медіа


Авіабаза Гайленкірхен, 20 червня 2023. Photo by Ina FASSBENDER / AFP
Авіабаза Гайленкірхен, 20 червня 2023. Photo by Ina FASSBENDER / AFP

Підвищення заходів безпеки на авіабазі НАТО в німецькому місті Гайленкірхені було спричинене загрозою диверсії з боку РФ. Про це повідомляє агентство dpa із посиланням на джерело у німецьких спецслужбах.

23 серпня база повідомила, що підвищила рівень загрози на авіабазі НАТО Гайленкірхен "на основі інформації розвідки, яка вказує на потенційну загрозу". Представник бази сказав, що рівень небезпеки було підвищено до другого за величиною з чотирьох станів тривоги, що визначається як "стався інцидент або отримана розвідувальна інформація, яка вказує на те, що якась форма терористичної дії проти організацій або персоналу НАТО дуже ймовірні".

Також днями прокурори у Фленсбурзі, на крайній півночі Німеччини, заявили, що розслідують підозри у шпигунстві з метою диверсії, не уточнюючи, хто може стояти за цим. Німецькі медіа повідомили, що над хімічним підприємством у Брунсбюттелі на узбережжі Північного моря були помічені дрони. Радіо Свобода зазначає, що може йтись про тип "Орлан-10", проте ці припущення поки що офіційно не були підтверджені. Дрони летіли зі швидкістю 100 км/год, що відповідає швидкості руху цих літальних апаратів.

В Гайленкірхені, що неподалік кордону із Нідерландами, базуються літаки системи бортового попередження та контролю Альянсу (AWACS).

Це був другий випадок за останні дні, коли база, на якій розміщені літаки спостереження НАТО AWACS, підвищила рівень безпеки. Раніше військова база в Кельні була тимчасово закрита, оскільки влада розслідувала можливий саботаж водопостачання. Німецькі військові пізніше заявили, що результати тестів показали, що водопровідна вода не була забруднена.

Того ж дня база в Гайленкірхені також повідомила про спробу незаконного проникнення, що спонукало до повного обшуку бази.

У минулому НАТО попереджало про кампанію ворожих дій, організованих Росією, включаючи диверсії та кібератаки. Росія регулярно звинувачує НАТО в загрозі її безпеці.

У червні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс бачить певну закономірність і що нещодавні напади є результатом активізації російської розвідки.

Кілька інцидентів на території НАТО в останні роки розглядалися аналітиками як підозрілі, серед них розрив життєво важливого підводного кабелю, що з’єднує Шпіцберген із материковою Норвегією у 2022 році.

Ці інциденти відбуваються в час, коли союзників непокоїть можлива вразливість критичної інфраструктури країн НАТО до спроб російського саботажу.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG