Спеціальні потреби

Не затримуйте обіцяні системи ППО Патріот, каже Україна, і просить згоди на удари по російських аеродромах


Жозеп Борель, верховний представник ЄС з зовнішньої політики і безпеки, каже, що згоден з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, щодо надання українцям дозволу і можливостей для ураження законних військових цілей на російській території. Брюссель 29 серпня 2024 р.
Жозеп Борель, верховний представник ЄС з зовнішньої політики і безпеки, каже, що згоден з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, щодо надання українцям дозволу і можливостей для ураження законних військових цілей на російській території. Брюссель 29 серпня 2024 р.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба скористався нагодою зустрічі з міністрами закордонних справ Європейського Союзу 29 серпня у Брюсселі, щоб вказати партнерам на затримки та обмеження військової допомоги.

Ми хочемо уникнути становища, в якому громадськості кажуть, що в принципі ніхто не заперечує проти ударів вглиб Росії, але при цьому не здійснюються реальні кроки.
Дмитро Кулеба

Український міністр і господар зустрічі, верховний представник ЄС у зовнішніх справах Жозеп Борель, сказали журналістам про необхідність досягнення чіткої згоди партнерів на те, щоб українці могли вражати цілі на російській території західною зброєю.

Дмитро Кулеба не назвав країни, які затримують оголошену допомогу, але повідомив, що Україна досі не отримала системи протиповітряної оборони Патріот обіцяні у відповідь на посилення російських бомбардувань української енергосистеми - електростанцій тощо.

“Я закликаю всі країни, які кілька місяців тому пообіцяли надати системи Патріот, нарешті надати їх. Вони є, вони готові, нема лише остаточного зеленого світла на відправлення. Які б не були причини, це пора зробити”, - сказав міністр Кулеба.

Жозеп Борель підкреслив, що удари по російських цілях можуть допомогти українцям переламати хід війни, як це показали нещодавні українські наступальні операції.

“Очевидно, що добре оснащені українські війська можуть змінити хід війни - не лише захищатися, але й виштовхувати загарбників”, - сказав Борель.

Більшість західних партнерів України визнають право українців завдавати ударів по законних цілях в Росії, звідки чиниться агресія, але деякі країни дали зрозуміти про існування обмежень на застосування їхньої зброї.

Про широкі права України в межах законів війни не раз заявляли представники Великої Британії, а у Франції, яка також надає Україні крилаті ракети, підкреслювали можливість будь-яких дій проти агресора.

Тим часом представники США, найбільшого донора зброї Україні, визнали існування обмежень, а керівники в Німеччині казали, що бояться ескалації війни і зокрема тому не надають українцям свої далекобійні ракети Таурус.

Український міністр Дмитро Кулеба вказав на очевидні недомовки і суперечливі сигнали від партнерів.

“Ми хочемо уникнути становища, в якому громадськості кажуть, що в принципі ніхто не заперечує проти ударів вглиб Росії, але при цьому не здійснюються реальні кроки, щоб це дозволити. А реальні кроки полягають в наданні ракет і в дозволі, щоб ми могли використовувати їх на російській території проти, підкреслюю, законних військових цілей”, - наголосив він.

Серед тих законних цілей Дмитро Кулеба назвав російські аеродроми, з яких російські літаки вилітають на бомбардування України, і сказав, що їх ураження “значно зменшило б спроможність Росії завдавати ударів і покращило б умови українських військових на полі бою”.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG