Спеціальні потреби

У норвезьких водах знайдено мертвим російського "кита-шпигуна"


Кит-білуха на прізвисько Хвалдімір
Кит-білуха на прізвисько Хвалдімір

У норвезьких територіальних водах було знайдено мертвим кита-білуху на прізвисько Хвалдімір, якого через причеплену на нього камеру підозрювали у шпигунстві на Москву. Про це повідомляє агентство AP.

Норвезька громадська телерадіокомпанія NRK повідомила, що в суботу рибалки знайшли тушу кита, що плавала в затоці Рісавіка на півдні Норвегії.

Білуху підняли з води краном і доставили в сусідню гавань, де її дослідять експерти.

"На жаль, ми знайшли Хвалдіміра плаваючим у морі. Він помер, але наразі невідомо, яка причина смерті", — сказав NRK морський біолог Себастьян Стренд, додавши, що серйозних зовнішніх пошкоджень на тварині не було видно.

Странд, який спостерігав за пригодами Хвалдіміра протягом останніх трьох років від імені норвезької некомерційної організації Marine Mind, сказав, що його глибоко вразила раптова смерть кита.

"Це абсолютно жахливо, - сказав Стренд. - Станом (на п’ятницю) він, очевидно, був у гарній формі. Тому ми просто повинні з’ясувати, що могло статися".

Кита довжиною 4,2 метра і вагою 1225 кілограмів вперше помітили рибалки біля північного острова Інгоя, неподалік від арктичного міста Хаммерфест, у квітні 2019 року. На ньому було кріплення для малогабаритної камери з пряжкою з написом "Обладнання Санкт-Петербург".

Це викликало звинувачення в тому, що білуха була "китом-шпигуном". Експерти кажуть, що російський флот дресирує китів для військових цілей.

Громадська організація Marine Mind на своєму сайті повідомила, що Хвалдімір дуже цікавився людьми і реагував на сигнали рукою.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG