Спеціальні потреби

F-16, ймовірно, не було збито дружнім вогнем, сказали NYT двоє посадовців США


Фото ЗСУ: проліт винищувачів МіГ-29 на вшанування пам'яті пілота Олексія Меся, який загинув пілотуючи F-16
Фото ЗСУ: проліт винищувачів МіГ-29 на вшанування пам'яті пілота Олексія Меся, який загинув пілотуючи F-16

Розслідувачі зі США та України досліджують причини збиття винищувача F-16. Хоча відомості про хід розслідування не оприлюднюються, двоє високопосадовців Пентагону сказали виданню New York Times в суботу, що "дружній вогонь", ймовірно, не став причиною збиття F-16.

Серед інших можливих причин катастрофи - технічна несправність, або помилка пілота.

Раніше народна депутатка Мар'яна Безугла заявила, що, за її інформацією, літак "був збитий зенітно-ракетним комплексом Patriot через дискоординацію між підрозділами. У доповідях зазначили, що він "не впорався з керуванням".

Як повідомив генштаб ЗСУ минулого тижня, під час відбиття ракетного удару з боку РФ було застосовано винищувачі F-16, які "продемонстрували свою високу ефективність, бортовим озброєнням було збито чотири крилатих ракети ворога". "Під час заходу на наступну ціль з одним з літаків... літак зазнав катастрофи, льотчик загинув", - додано там.

У командуванні Повітряних сил України повідомили, що 26 серпня Олексій Месь "під час відбиття російського масованого комбінованого ракетно-авіаційного удару знищив три крилаті ракети та один ударний БпЛА". Там додано, що пілот "врятував українців від смертоносних російських ракет... ціною власного життя".

Про причини катастрофи офіційно не повідомляється. У Генштабі додали, що "для з'ясування причин аварії призначена спеціальна комісія МОУ, яка працює в районі падіння літака".

Але Українській службі Голосу Америки на умовах анонімності представники ПС повідомили, що розслідування причин катастрофи триває "Розглядаються різні версії, включаючи "дружній вогонь" своїх ППО, технічну несправність і помилку пілота. Але достеменно причини буде відомо лише після завершення розслідування", - розповів представник ПС і розкритикував повідомлення у медіа про те, що вже нібито відомі ймовірні причини.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG