Спеціальні потреби

Британське обмеження експорту зброї Ізраїлю викликало застереження


Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі підкреслив, що обмеження на експорт зброї Ізраїлю лише часткові і наголосив, що Лондон повністю визнає право Ізраїлю на самооборону.
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Ламмі підкреслив, що обмеження на експорт зброї Ізраїлю лише часткові і наголосив, що Лондон повністю визнає право Ізраїлю на самооборону.

Британські урядовці наполягають, що Велика Британія і далі підтримує Ізраїль та сприятиме обороні країни після того, як уряд у Лондоні оголосив про обмеження експорту зброї в Ізраїль.

2 вересня міністр закордонних справ Девід Ламмі оголосив у парламенті про негайне призупинення 30 з 350 ліцензій на експорт зброї до Ізраїлю, через ризик, що ті види озброєнь можуть бути застосовані в серйозних порушеннях міжнародних гуманітарних законів.

У Лондоні підкреслюють, що не йдеться про широке збройне ембарго, а лише про тимчасове обмеження на ту зброю, яка застосовується в бойових діях ізраїльської армії в смузі Газа.

“Ми, звичайно ж, визнаємо, що Ізраїль повинен захищатися від загроз безпеці, але ми глибоко стурбовані методами, які Ізраїль застосовує і повідомленнями особливо про цивільні жертви та руйнування цивільної інфраструктури”- сказав міністр закордонних справ Девід Ламмі.

Британське обмеження напевне матиме невеликий вплив, бо зброя з Британії становить лише приблизно 1% військових постачань Ізраїлю.

Найбільшим постачальником є США, а на другому місці за даними Стокгольмського інституту досліджень міжнародного миру є Німеччина - 30%.

Суперечки в Британії та осуд від ізраїльського уряду

В Британії є гучні голоси зокрема в урядовій Лейбористській партії, які тривалий час вимагають конкретних дій у відповідь на повідомлення про тисячі цивільних палестинців, які стали жертвами внаслідок бойових дій ізраїльської армії в смузі Газа проти організації Хамас, яка очолила кривавий напад на Ізраїль 7 жовтня минулого року.

Жертвами того нападу стали понад тисяча ізраїльтян, переважно цивільних, серед яких були діти і жінки, і ще понад 250 опинилися в полоні заручниками.

Багато тих заручників зазнали жорстоких катувань і були вбиті.

Ізраїльський прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу назвав британське рішення ганебним, заявивши: “Замість того, щоб стояти на боці Ізраїлю - дружньої демократії, яка захищається від варварства, хибне рішення Британії лише додасть сміливості Хамасу”.

В Британії головний рабин Ефраім Мірвіс заявив, що рішення британського уряду не має раціонального пояснення.

У дописі в мережі X рабин висловив обурення тим, що обмеження оголошене в час, коли “Ізраїль воює у війні за своє виживання на сімох фронтах, нав’язаних йому 7 жовтня, і в той час, коли родини хоронять шістьох заручників холоднокровно вбитих жорстокими терористами”.

“Це оголошення підгодовує брехню, що Ізраїль порушує міжнародне гуманітарне право”, - підкреслює Ефраім Мірвіс.

Американські експерти про важливість ударів углиб Росії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG