Спеціальні потреби

Вибори президента США. Демократи і республіканці звинувачують одне одного в нечесних виборчих технологіях


Фото для ілюстрації: значки з написом "голосуй" в кольорах прапора США
Фото для ілюстрації: значки з написом "голосуй" в кольорах прапора США

Дві основні політичні партії США висловлюють занепокоєння щодо "чесності виборів" перед президентськими виборами в листопаді.

Зокрема йдеться про процедури реєстрації для голосування; проведення виборів, підрахунок та сертифікацію голосів; і адекватне розв'язання поточних питань.

Демократи звинувачують республіканців в обмеженні доступу до виборчих дільниць і змові з метою перешкодити сертифікації результатів. Республіканці підозрюють діячів від Демократичної партії у підробці відкріпних талонів, маніпуляціях з машинами для голосування та внесення до виборчих списків осіб, які не мають права голосу.

Проти кандидата від Республіканської партії на третіх поспіль президентських виборах, колишнього президента США Дональда Трампа, відкрито кримінальну справу за спроби скасувати поразку на виборах 2020 року. Він продовжує стверджувати, що він насправді переміг, бо вибори "були сфальсифіковані".

Кандидатка від Демократичної партії, віцепрезидентка Камала Гарріс, звинувачує Трампа в підриві довіри до виборів, водночас вона обіцяє підтримувати фундаментальні американські цінності "від верховенства права до вільних і чесних виборів до мирної передачі влади", як вона заявила в промові на партійному з’їзді минулого місяця в Чикаго.

Федеральні агентства проводять навчання, пам’ятаючи про 6 січня 2021 року, коли прихильники Трампа, незадоволені поразкою президента, штурмували Капітолій США. В останніх навчаннях брали участь посадові особи штату та місцевих органів влади, а також такі федеральні установи, як ФБР, Міністерство оборони, Офіс директора національної розвідки, Агентство національної безпеки та Кіберкомандування США, а також пошта.

Чи підготовка покращила чесність виборів?

На це сподіваються такі зацікавлені сторони, як 104-річна Ліга жінок-виборців.

"Маємо подивитись, що станеться, якими будуть результати виборів, як люди ставляться до цього, які протести [є] і чи цей протест перейде межу насильства, і я сподіваюся, що це не так", – сказала Голосу Америки генеральна директорка Ліги Селіна Стюарт.

Цього року система працювала добре, каже Бен Говланд, голова Комісії США з надання допомоги у проведенні виборів, незалежної федеральної установи, створеної в 2002 році для сприяння проведенню виборів.

"У нас уже було багато праймеріз, як президентські праймеріз цього року, так і праймеріз штату. І, отже, представники виборчих органів уже багато практикувалися в цьому сезоні, і я думаю, що ми в хорошій формі для виборів у листопаді", - сказав Говланд Голосу Америки.

Комісія зі сприяння виборам і Федеральна виборча комісія є єдиними урядовими установами США, які займаються виключно виборчими кампаніями та виборами. Міністерство юстиції забезпечує виконання деяких законів про вибори. Більшість усього іншого знаходиться під юрисдикцією окремих штатів і територій. На них покладено низку обов’язків, починаючи від реєстрації виборців перед виборами і закінчуючи сертифікацією результатів голосування після виборів.

На прохання Голосу Америки оцінити, що б його найбільше хвилювало стійкості системи, Говланд, колишній працівник виборчих дільниць, відповів: "Коли я дивлюся на виклики, з якими стикаються адміністратори виборів, їх так багато".

"Останні роки були складнішими, ніж інші", — сказав він, і для покращення виборчих процедур необхідно більше державного фінансування.

Секретарі округу та інші представники виборчих установ по всій країні сподіваються на більш спокійні вибори, ніж чотири роки тому. В окрузі Шампейн, штат Іллінойс, у 2020 році місцевий осередок Республіканської партії наполягав, щоб суддя змусив секретаря округу Аарона Аммонса припинити підрахунок поданих бюлетенів.

"Він відхилив цей запит, і я зміг порахувати бюлетені, — сказав Аммонс. — Але вони точно спробували це, як і в інших місцях по всій країні".

За словами Аммонса, який входить до Демократичної партії, і зайняв свою посаду в 2018 році, погрози, залякування та судові позови спонукали багатьох офіційних осіб, які працюють на виборах, і волонтерів по всій країні піти з посади.

"Це погано і справді засмучує людей, які виконують цю роботу, якщо ми не отримуємо підтримки, яка нам, очевидно, потрібна для того, щоб бути на передовій демократії", — сказав він Голосу Америки.

Стюарт з Ліги жінок-виборців, яка також є членом Національної робочої групи з виборчих криз, погоджується. "Зневажати громадську службу та громадянський обов’язок, який люди беруть на себе, я вважаю, справді божевіллям. Навіть більше, немає жодних доказів будь-яких порушень", – сказала вона.

Щоб заспокоїти кандидатів, партійних чиновників і громадськість, важливо запросити їх спостерігати за роботою системи, сказав Ерік Фей, директор з виборів в окрузі Сент-Луїс, штат Міссурі.

"Як відкривати бюлетені, надіслані поштою, як вносити дані до таблиці, перевірка обладнання для голосування, перерахунок голосів вручну, перевірка після виборів — за усім цим є публічне спостереження", — сказав Фей, співведучий відзначеного нагородами подкасту про адміністрування виборів.

Суперечка в Джорджії

Джорджія - один із приблизно семи штатів, де Трамп і Гарріс мають практично однаковий рейтинг. Осередок Демократичної партії в штаті подав до суду, щоб заблокувати нові виборчі правила, які, як вони попереджають, можуть створити хаос після виборів.

Нещодавно виборча комісія штату дозволила окружним інспекторам відкласти або скасувати сертифікацію голосів. У Джорджії Трампу висунули кілька кримінальних звинувачень за спробу скасувати результати виборів у штаті в 2020 році та спробу переконати офіційних осіб штату оголосити його переможцем, хоча він програв демократу Джо Байдену, який був обраний президентом.

У Колорадо, де більшість посадовців входять до Республіканської партії, і очікується, що Гарріс виграє 10 голосів виборників від штату, є ознаки того, що деякі можуть відмовитися сертифікації результатів за листопад.

"Нічого не змінилося з виборів 2020 року. Обладнання для голосування — те саме, несертифіковане, електроніка китайського виробництва з вбудованим підключенням до Інтернету", — заявив Рон Хенкс, голова комітету з безпеки голосування та виборів Республіканської партії штату.

Риторика нагадує звинувачення, які партія озвучувала під час президентських виборів 2020 року, коли прихильники теорій змови намагалися дискредитувати перемогу Байдена. Деякі стверджували, що машинами для голосування маніпулювали зловмисники ззовні за допомогою італійських супутників або термостатів, контрольованих Китаєм або колишнім президентом Венесуели Уго Чавесом, який помер у 2013 році.

"Більшість людей не розуміють механізму проведення виборів. Вибори дуже децентралізовані, і кожен штат робить це трохи інакше, — сказав Фей із Міссурі. — Ні, Уго Чавес не може повернутися з могили до машини для голосування".

У більшості інших демократичних країн світу на виборах бюлетень менший вибори можуть включати менший бюлетень. Виборці можуть голосувати за вибори одного члена парламенту і президента і відповісти на питання референдуму. На американських виборах місцеві виборці часто мають багато бюлетенів, що містять десятки кандидатів, питання щодо податків, ініціативи зі зміни конституції штату.

Один округ США, ймовірно, змушений, рахувати стільки голосів, скільки було б подано в країні середнього розміру, тому застосовується електронний підрахунок.

Підрахунок бюлетенів вручну відбувається рідко, зазвичай це відбувається, коли підрахунок дуже близький, і призначається перерахунок. Загалом американська модель виборів не є ефективною, визнав Фей.

"Це задумано як чутлива модель, де уряд близький до громадян, і багато рішень не обов’язково приймаються на державному рівні, – сказав він. – Тож те, що ми втрачаємо в ефективності, ми компенсуємо залученістю людей на місцевому рівні".

  • 16x9 Image

    Стів Герман

    Головний національний кореспондент Голосу Америки. Колишній голова бюро Голосу Америки в Білому домі. 

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG