Спеціальні потреби

Заклик до ЄС поспішити з виконанням рішень про $50 млрд позики для України


Українські рятувальники на місці враженому російськими ракетами у Львові 4 вересня 2024 р. Україні потрібні велетенські кошти на відбудову руйнувань внаслідок російської війни та для фінансування армії для оборони від Росії.
Українські рятувальники на місці враженому російськими ракетами у Львові 4 вересня 2024 р. Україні потрібні велетенські кошти на відбудову руйнувань внаслідок російської війни та для фінансування армії для оборони від Росії.

Група провідних аналітиків виступила з закликом до Європи пришвидшити втілення рішень про використання заморожених російських активів для фінансової підтримки України, яка захищається від агресії Росії.

ЄС бавиться, поки Київ горить.
Андерс Аслунд, Деніел Фрід, Курт Волкер

Йдеться про плани оголошені керівниками країн Групи 7 (G7) на саміті в Італії у червні про надання Україні позик на $50 мільярдів, які погашалися б з надходжень від заморожених російських державних активів.

Російські кошти, головно це активи Центрального банку Росії на загальну суму маже $300 мільярдів, були знерухомлені західними санкціями після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Менша частина тих активів заморожені в Америці та деяких інших країнах, а найбільша - приблизно $190 мільярдів в компанії Euroclear у Бельгії, що підпорядковується законам ЄС.

Політолог Андерс Аслунд, а також Деніел Фрід, колишній чільний працівник Держдепартамент США і Курт Волкер, колишній посол США в НАТО, підписали статтю в Politico.eu з закликом, щоб ЄС якнайшвидше втілив свою частину зобов’язань стосовно російських активів.

Вони вважають, що США не можуть вдаватися до практичних кроків для втілення рішень з американського боку, бо процес на їхню думку “застряг” у Європі.

“Допоки блок не забезпечить правову базу, США не зможуть розглядати своє фінансування як підкріплену реальними ресурсами позику. Натомість це буде розглядатися як видатки, а отже вимагатиме асигнування Конгресу. Всі, хто цього року стежив за труднощами Вашингтона з виділенням набору військової допомоги Україні, знають, що це не відбулося б швидко, або й не відбудеться взагалі”, - пишуть Аслунд, Фрід і Волкер.

Автори припускають, що повільні європейські кроки ймовірно обумовлене тим, що установи ЄС лише починають повноцінну роботу після літніх канікул в умовах переформування після нещодавніх європейських виборів Європейського парламенту.

“Але все зводиться до того, що блок бавиться, поки Київ горить”, - застерігають вони і наголошують, що “тепер Захід повинен рівнятися на винахідливість та стійкість України, і надати обіцяні 50 мільярдів доларів якомога швидше. Жодна з причин бездіяльності блоку не має виправдань — особливо з огляду на життєву зацікавленість ЄС у забезпеченні успіху України”.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG