Спеціальні потреби

Застосування західних ракет Україною проти Росії вийшло на найвищий порядок денний


Британський міністр закордонних справ Девід Ламі, перебуваючи у Києві разом з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, заявив, що постачання іранських балістичних ракет Росії впливає на розрахунки західних партнерів. 11 вересня 2024 р.
Британський міністр закордонних справ Девід Ламі, перебуваючи у Києві разом з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, заявив, що постачання іранських балістичних ракет Росії впливає на розрахунки західних партнерів. 11 вересня 2024 р.

На тлі приготувань до візиту британського прем'єр-міністра Кіра Стармера до Вашингтона з британської та американської сторони є натяки, що США, Британія більше схиляються до того, щоб погодитися з правом українців використовувати далекобійну західну зброю проти цілей в Росії.

Сполучені Штати вже постачали Україні ракети ATACMS, а Велика Британія і Франція надавали крилаті ракети Storm Shadow/SCALP, радіус дії яких сягає приблизно 300 кілометрів.

Президент Володимир Зеленський не раз заявляв, що на використання тих ракет накладені обмеження і також казав, що Україна отримала їх надто мало.

Американський держсекретар Ентоні Блінкен та британський міністр закордонних справ Девід Ламмі підтвердили, що це питання буде одним з провідних на переговорах Кіра Стармера з президентом Джо Байденом у п’ятницю 13 вересня.

Блінкен і Ламмі, відповідаючи у Києві 11 вересня на наполегливі запитання журналістів про можливість зрушень у позиції Вашингтона і Лондона, сказали лише, що доповідатимуть своїм керівникам про ті доводи, які вони вислухали від української сторони.

Саме обговорення теми на високому рівні і нові наголоси в офіційних висловлюваннях підштовхують до припущень про можливе зрушення серед союзників.

Увагу зокрема привертає те, що Девід Ламмі говорив, що на міркування західних урядів впливає постачання Росії балістичних ракет з Ірану та зброї з Північної Кореї.

“Ми бачимо це постачання балістичних ракет з Ірану до Росії і важливо, щоб ми робили більше, щоб допомогти Україні перемогти в їхніх зусиллях”, - цитує міністра британський громадський мовник Бі-Бі-Сі.

Британський часопис Guardian йде далі і припускає, що рішення вже є і ознакою цього є спільна поїздка Блінкена і Ламмі.

Газета міркує, що “прилюдне оголошення у Києві про далекобійні ракети вважали б невиправдано провокативним” і додає, що “на застосування Україною ракет ймовірно і далі будуть певні обмеження, щоб уникнути безвідповідальних і невиправданих ударів”.

“Британські урядові джерела дали зрозуміти, що рішення про дозвіл Україні використовувати крилаті ракети Storm Shadow по цілях в Росії вже схвалене”, - пише Guardian, зауважуючи, що офіційного оголошення про це за результатами зустрічі Стармера і Байдена у Вашингтоні напевне не буде.

Американський держсекретар Ентоні Блінкен у Києві не подав чітких ознак нового рішення Вашингтона, але натякав на те, що позиція США постійно змінюється залежно від реалій.

"Росія, розширивши атаки, з жахливою жорстокістю нищить українські міста, громадян, інфраструктуру. А тепер Путін посилює агресію, отримавши іранські балістичні ракети. Тому ми працюємо в терміновому порядку, щоб надалі гарантувати, щоб Україна мала те, що й потрібно для ефективного самозахисту”, - сказав Блінкен.

Дебати Трампа і Гарріс - експерти про заяви кандидатів щодо України. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:07 0:00

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG