Спеціальні потреби

Слідчі шукають мотив у діях підозрюваного у можливому замаху на Трампа


Правоохоронці працюють біля Міжнародного гольф-клубу Трампа після очевидної спроби вбивства кандидата в президенти від Республіканської партії та колишнього президента Дональда Трампа 16 вересня 2024 року в Вест-Палм-Біч, штат Флорида.
Правоохоронці працюють біля Міжнародного гольф-клубу Трампа після очевидної спроби вбивства кандидата в президенти від Республіканської партії та колишнього президента Дональда Трампа 16 вересня 2024 року в Вест-Палм-Біч, штат Флорида.

Американські слідчі перевіряють акаунти в соціальних мережах та дописи підозрюваного в другому ймовірному замаху на колишнього президента Дональда Трампа і намагаються визначити його мотив і те, чи мав він спільників.

Помічники шерифа у Флориді заарештували 58-річного Раяна Веслі Раута, зупинивши його на головному шосе ввечері в неділю після того, як він втік із поля для гольфу, що належить колишньому президенту у Вест-Палм-Біч, штат Флорида.

Посадовці заявили на основі даних мобільного телефона Раута, що він чекав 12 годин, ховаючись у кущах уздовж огорожі по периметру між п’ятою та сьомою лунками поля.

Рауту висунули звинувачення у зберіганні вогнепальної зброї в статусі засудженого злочинця, а також у зберіганні вогнепальної зброї зі стертим серійним номером.

Міжнародний гольф-клуб Трампа
Міжнародний гольф-клуб Трампа

Але посадовці сказали, що коли слідчі з ФБР спробували поговорити з Раутом після його арешту, він посилався на своє право на адвоката і не говорив.

Натомість ФБР та партнерські організації подали запити на ордери на обшук даних камери GoPro та інших електронних пристроїв, які підозрюваний нібито залишив на місці події, а також його автомобіля та електронних пристроїв, залишених за попередніми адресами підозрюваного.

"Суб'єкт активно діяв в Інтернеті, і ми перевіряємо, що він публікував, і що шукав в Інтернеті", - сказав відповідальний спеціальний агент ФБР Джеффрі Велтрі.

"ФБР надіслало компаніям численні запити щодо телефона суб’єкта та облікових записів у соціальних мережах, — додав Велтрі під час пресконференції ввечері в понеділок. - Ми отримали кілька реакцій і чекаємо додаткових відповідей".

Раян Уеслі Раут, підозрюваний у спробі вбити колишнього президента Дональда Трампа, стоїть у наручниках між двома поліцейськими округу Мартін після його арешту поблизу Палм-Сіті, штат Флорида, 15 вересня 2024 року. (Офіс шерифа округу Мартін/Роздатковий матеріал Reuters)
Раян Уеслі Раут, підозрюваний у спробі вбити колишнього президента Дональда Трампа, стоїть у наручниках між двома поліцейськими округу Мартін після його арешту поблизу Палм-Сіті, штат Флорида, 15 вересня 2024 року. (Офіс шерифа округу Мартін/Роздатковий матеріал Reuters)

Крім того, Велтрі сказав, що агенти представництв ФБР у Гонолулу, на Гаваях, і в Шарлотті, Північна Кароліна, опитують членів родини, друзів і колишніх колег підозрюваного. Велтрі сказав, що слідчі також уважно вивчають інші заяви підозрюваного, включаючи інтерв'ю, які він дав ЗМІ про спроби вербувати афганських солдатів та інших осіб для війни в Україні.

Інтернет-історія підозрюваного вказує на те, що в якийсь момент він, здавалося, підтримував Трампа. Однак останніми роками його дописи, схоже, свідчать про те, що він погано ставився до Трампа.

У книзі, опублікованій ним самим 2023 року, Раут, здається, закликав Іран вбити колишнього президента.

"Ви вільні вбити Трампа", — написав він у Ukraine’s Unwinnable War, називаючи експрезидента та нинішнього кандидата в президенти від Республіканської партії "дурнем" та "бовдуром".

Однак невідомо, чи змовлявся Раут з кимось.

"У нас немає інформації про те, що він діяв з кимось ще", — сказав журналістам Велтрі з ФБР.

Слідчі також хочуть відповісти на питання про те, чому підозрюваний вирішив сховатися і чекати в кущах по периметру поля для гольфу Трампа.

"Це була непублічна подія, тобто цього не було в офіційному розкладі колишнього президента", — сказав Рональд Роу, виконуючий обов’язки директора Секретної служби США, установи, відповідальної за захист Трампа від будь-яких загроз.

"Цього місця не було в його розкладі. Це не входило в його розклад, - сказав він. - Отже, про це не повідомляли, тому що він взагалі не повинен був туди йти".

Проте Роу захистив агентів Секретної служби, які охороняли колишнього президента, заявивши, що елементи "працюють", хоча особа наблизилася до Трампа на відстань від 365 до 455 метрів із зарядженою гвинтівкою типу АК.

За словами Роу, підозрюваний "колишній президент не потрапив в поле видимості" і "підозрюваний не вистрілив і не провів жодних пострілів".

"Підвищена пильність агентів і швидкі дії були проведені: як за підручником, і я вдячний їм і нашим партнерам за зразкову відповідь", — додав він.

Трамп високо оцінив роботу агентів Секретної служби, виступаючи в понеділок на заході платформи соціальних медіа X, але додав: "Нам справді потрібно більше людей в моїй охороні".

Президент США Джо Байден виступив із подібною заявою для преси в понеділок.

"Секретній службі потрібно більше допомоги", - сказав Байден.

"Я думаю, що Конгрес повинен реагувати на їхні потреби, — сказав Байден. — Я думаю, що нам може знадобитися більше персоналу".

Роу, виконуючий обов'язки директора секретної служби, привітав підтримку.

"Ми десятиліттями робимо більше із меншими ресурсами", — сказав Роу.

"У нас є нагальні потреби. У нас також є потреби на майбутнє, – сказав він. – Отже, ми говоримо про це, і я впевнений, що ми отримаємо те, що нам потрібно".

Але в коментарях для Fox News Digital у понеділок Трамп, схоже, поклав частину провини на президента Байдена та кандидатку в президенти від Демократичної партії, віцепрезидентку Камалу Гарріс.

"Їхня риторика змушує в мене стріляти, в той час як я той, хто врятує країну, а саме вони руйнують країну — як зсередини, так і зовні", — сказав Трамп.

Обвинувачений нападник "повірив риториці Байдена і Гарріс і діяв відповідно до неї", - додав Трамп.

Архівне фото: президент США Джо Байден
Архівне фото: президент США Джо Байден

Під час виступу на конференції історично темношкірих коледжів та університетів (HBCU) у Філадельфії ввечері в понеділок Байден засудив очевидний замах на свого попередника, заявивши, що так діяти не по-американськи.

"В Америці ми вирішуємо наші розбіжності мирним на виборчій дільниці. Не рушницею", – сказав Байден.

"Америка надто багато разів переживала трагедію кулі вбивці, – додав він. – Це нічого не вирішує, а лише розриває країну".

Можлива спроба замаху на Трампа стала другою за кілька місяців.

13 липня 20-річний озброєний чоловік піднявся на дах будівлі поблизу мітингу Трампа в західній Пенсильванії та вистрілив кілька разів, убивши глядача, поранивши колишнього президента та важко поранивши двох інших.

Потім озброєного чоловіка застрелив снайпер Секретної служби. Лідери двопартійної робочої групи Конгресу, яка розслідує замах на Трампа 13 липня, заявили, що вони запросили брифінг Секретної служби щодо недільного інциденту.

"Добре, що колишній президент не постраждав, але нас продовжує глибоко турбувати політичне насильство і ми засуджуємо його в усіх його формах", — заявили конгресмени Майк Келлі, республіканець від Пенсильванії, і Джейсон Кроу, демократ від Колорадо.

В статті використано матеріали Associated Press.

  • 16x9 Image

    Джефф Селдин

    Кореспондент Голосу Америки з питань національної безпеки. Висвітлює такі теми, як розвідка, боротьба з тероризмом, кібербезпека. 

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG