Спеціальні потреби

Байден на Генасамблеї ООН: Ми підтримуватимемо Україну, допоки вона не переможе й не досягне тривалого миру


Президент США Джо Байден виступає на Генасамблеї ООН, Нью-Йорк, 24 вересня 2024. Photo by ANGELA WEISS / AFP
Президент США Джо Байден виступає на Генасамблеї ООН, Нью-Йорк, 24 вересня 2024. Photo by ANGELA WEISS / AFP

Сполучені Штати підтримуватимуть Україну, допоки Україна не досягне перемоги й тривалого миру, заснованого на принципах Статуті ООН. Про це президент США Джо Байден заявив у виступі на Генасамблеї ООН.

"Коли Росія вдерлася в Україну, ми могли б стояти осторонь і просто висловлювати протест. Але ми з віцепрезиденткою Гарріс розуміли, що це було атакою на все, що ця інституція (ООН) має відстоювати. І тому, за мого керівництва, Америка відповіла на виклик, забезпечивши величезну безпекову, економічну та гуманітарну допомогу", – сказав президент із трибуни ООН.

Він додав, що до цих зусиль приєднались союзники і партнери по НАТО, загалом понад 50 країн, "але найголовніше – на виклик відповів український народ".

Байден підкреслив: "Війна Путіна зазнала поразки в його основній меті: він хотів знищити Україну, але Україна досі вільна. Він мав намір послабити НАТО, але НАТО більше, сильніше, згуртованіше, ніж будь-коли, з двома новими членами – Фінляндією та Швецією".

Американський глава наголосив, що зараз не час "опускати руки". "Зараз у світу є інший вибір. Чи будемо ми продовжувати нашу підтримку, щоб допомогти Україні виграти цю війну та зберегти свою свободу, чи підемо, й агресія відновиться, а нація буде знищена? Я знаю свою відповідь. Ми не можемо втомлюватися. Ми не можемо відводити очі, і ми не відмовимося від нашої підтримки України, допоки Україна не переможе і не досягне тривалого миру, (основаного) на Статуті ООН".

Це четверте й останнє звернення Байдена до ГА ООН як лідера США. В цьому він підсумував свої досягнення на цій посаді та згадав про ключові історичні події у США та у світі, свідком яких він став протягом своєї політичної кар'єри як сенатор, віцепрезидент і зрештою 46-й глава Білого дому.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG