Спеціальні потреби

Білий дім шукає можливість відправити Україні допомогу на $6 млрд, щоб кошти не "згоріли" за кілька днів


Ілюстративне фото. Президент України Володимир Зеленський відвідує завод із виробництва снарядів 155-мм калібру в Пенсильванії. 22 вересня 2024. Офіс президента України/REUTERS
Ілюстративне фото. Президент України Володимир Зеленський відвідує завод із виробництва снарядів 155-мм калібру в Пенсильванії. 22 вересня 2024. Офіс президента України/REUTERS

У наступні кілька днів Вашингтон може оголосити про надання Україні нової оборонної допомоги загальним обсягом майже 6 мільярдів доларів, поки ці кошти залишаються доступними.

Найближчий пакет у 375 мільйонів може бути оголошено вже 25 вересня. А обсяг пакету після нього може різко зрости, щоб не дозволити, аби ці кошти "згоріли", пише CNN.

Причина у тому, що американські законодавці не змогли досягти порозуміння й погодити тимчасову резолюцію, яка б забезпечила фінансування американського уряду після закінчення фіскального року у США 30 вересня. Це означає, що на Сполучені Штати може чекати шатдаун, тобто тимчасова зупинка роботи уряду.

Але також Конгрес допоки не продовжив дозвіл для уряду використовувати решту $5,9 мільярда для України.

Як розповідав Голос Америки, у квітні Конгрес затвердив додаткове фінансування на підтримку союзників США, що передбачав $61 мільярд для України, а також законодавці дали президентові дозвіл до кінця фіскального року надіслати Україні зброю за програмою PDA (програмою президентських повноважень для надання озброєння із запасів США) на $7,8 мільярда.

В умовах, якщо Конгрес все ж не встигне у наступні дні погодити дозвіл на продовження доступу до коштів, адміністрація Джо Байдена може сама сповістити Конгрес про намір використати цю суму.

Джерело CNN повідомило, що Білий дім і досі намагається домогтися продовження доступу до грошей, й Палата представників і Сенат можуть схвалити це уже в середу перед осінніми канікулами, що триватимуть до середини листопада. Це дало б адміністрації більше гнучкості у тому, що саме надавати Україні.

В іншому разі, Пентагон може оголосити великий загальний пакет оборонної підтримки Україні й розтягнути окремі поставки на наступні місяці. Недоліком цього варіанта, пише Politico, буде те, що США не зможуть відправляти Україні будь-яке нове озброєння, якого не було у попередніх пакетах допомоги.

Видання пояснює, що за законодавче розв'язання проблеми виступають демократи у Конгресі, однак серед республіканців існують розбіжності щодо того, чи продовжувати допомогу Києву. Через ймовірну відсутність одностайної підтримки серед однопартійців, зокрема крайньо правого крила, спікер-республіканець Майк Джонсон у неділю представив пропозицію з тимчасового фінансування уряду для уникнення шатдауну з 1 жовтня, що не включав положення щодо України.

Нагадаємо, після свого виступу на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку 25 вересня президент України Володимир Зеленський вирушить до Вашингтона. Там 26 вересня в нього, як повідомив офіс лідера демократів у Сенаті Чака Шумера, заплановані зустрічі із американськими законодавцями від обох партій. Однак пізніше того ж дня спікер Джонсон сказав, що не певний, що залишиться у четвер у Вашингтоні і зустрінеться із Зеленським, і що чимало інших законодавців до цього часу можуть вже покинути американську столицю.

Крім того, очікується зустріч Зеленського із президентом США Джо Байденом у Білому домі, де він представить йому так званий "план перемоги" України. Цей план український глава, як очікується, презентує і кандидатам у президенти від обох партій - віцепрезидентці Камалі Гарріс та експрезиденту Дональду Трампу. Зустріч Зеленського із Гарріс підтверджена на 26 вересня, із Трампом, ймовірно, він може зустрітися 26 чи 27 вересня, однак ця зустріч не підтверджена і джерело в виборчому штабі Трамп сказало АР, що Трамп цього тижня не зустрінеться з Зеленським.

Голос Америки також раніше повідомляв, що 25 вересня адміністрація Байдена планує оголосити новий пакет допомоги Україні на 375 мільйонів доларів. Він може включати ракети класу "повітря-земля" для винищувачів F-16, боєприпаси для HIMARS, патрульних катерів і броньованих машин, а також 155-мм снаряди, 105-мм снаряди і ракети TOW.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG