Спеціальні потреби

"Ви не самі". Байден оголосив про підтримку у відбудові України від 30 країн та ЄС


Президент США Джо Байден поруч із президентом України Володимиром Зеленським, президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн та британським прем’єром Кейром Стармером під час заходу на підтримку повоєнної реконструкції України. Нью-Йорк, 25 вересня 2024 р. (Фото AFP)
Президент США Джо Байден поруч із президентом України Володимиром Зеленським, президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн та британським прем’єром Кейром Стармером під час заходу на підтримку повоєнної реконструкції України. Нью-Йорк, 25 вересня 2024 р. (Фото AFP)

Президент США Джо Байден оголосив, що понад 30 країн і Європейський Союз взяли на себе зобов'язання щодо економічного відновлення та відбудови України після війни, вони заявили, що Росія понесе відповідальність за завдані збитки.

Виступаючи на події у Нью-Йорку президент Байден сказав, що до кінця року Україна отримає приблизно 50 мільярдів доларів США додаткового фінансування з позики із доходів від заморожених на Заході російських активів.

Сьогодні ми показуємо українцям, що ви не самі. Ви не самі у відбудові, яка настає після того, як українці боролися та вмирали, щоб могти вибрати своє вільне і незалежне майбутнє
Джо Байден

"Сполучені Штати та наші партнери ухвалили рішення розблокувати 50 мільярдів із доходів від заморожених активів (Росії), щоб спрямувати ці гроші на Україну, яка відновлює та відбудовує цю економіку. Сьогодні ми підтверджуємо це з усіма нашими країнами та правовими системами. Цінні суверенні активи будуть знерухомлені, доки Росія не припинить свою агресію та не заплатить за завдані нею збитки", – заявив Байден у середу в Нью-Йорку під час заходу зі світовими лідерами, які започатковують спільну Декларацію про підтримку відновлення та реконструкції України на полях 79-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

"Сьогодні ми показуємо українцям, що ви не самі. Ви не самі у відбудові, яка настає після того, як українці боролися та вмирали, щоб змогти вибрати собі вільне і незалежне майбутнє", – сказав Байден.

Він нагадав, що ще у 2022 році, через два дні після вторгнення Росії, члени G7 та ЄС разом заморозили 280 мільярдів доларів коштів російського Центрального банку за межами Росії.

Також Байден заявив, що зобов'язання, зафіксовані у спільній декларації підтримки відновлення та відбудови України, дадуть можливість українцям "максимально використати вільне та незалежне майбутнє, заради якого вони так багато пожертвували".

Говорячи про декларацію міжнародних донорів, Байден сказав, що вони прагнуть "тісно координувати зусилля за допомогою таких зусиль, як Платформа донорів України, щоб ми могли переконатися, що кожен долар буде використано максимально ефективно, зміцнюючи один одного, а не дублюючи роботу".

"Ця війна показала, що українці можуть все, що задумають", – сказав Байден.

Він висловив рішучість зробити все, аби Україна мала те, що їй потрібно, для перемоги та боротьби за виживання.

Частина заморожених російських коштів піде на військові потреби України, мовиться у спільній декларації країн-підписантів.

У документі наголошується необхідність "розвіяти будь-яке хибне уявлення про те, що час - на боці Росії, або що Росія може перемогти, спричинивши економічний занепад України".

"Наше послання чітке: ми залишаємося відданими стратегічній меті вільної, незалежної, демократичної та суверенної України в межах її міжнародно визнаних кордонів, яка є процвітаючою та здатною захистити себе", – мовиться у тексті декларації.

Для цього вони зобов’язалися використати свою економічну допомогу для забезпечення макрофінансової стабільності в Україні, для відновлення та будівництва критичної інфраструктури, включно з енергетичним сектором, для стимулювання економічного зростання, підтримки соціальної стійкості, а також впровадження пріоритетних реформ.

Серед таких реформ вони назвали покращення бізнес-клімату, посилення антикорупційних зусиль, впровадження реформи системи правосуддя та просування верховенства права в контексті процесу вступу України до ЄС.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG