Спеціальні потреби

У Білому домі прокоментували візит Зеленського в Пенсильванію


Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр
Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр

Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр прокоментувала подорож президента України Володимира Зеленського на завод з виробництва артилерійських снарядів в Пенсильванії.

Візитом на завод Зеленський розпочав своє тижневе перебування у США, що зокрема включає виступ на Генеральній Асамблеї ООН та зустріч із президентом США Байденом.

Однак, політики в Республіканській партії різко розкритикували візит, побачивши в ньому підтримку Демократичної партії перед виборами президента США, що відбудуться вже за 40 днів.

Спікер Палати представників Конгресу США, член Республіканської партії Майк Джонсон в коментарі Українській службі Голосу Америки назвав візит Зеленського "жахливим розвитком подій", який "погіршив відносини між двома країнами в дуже складний для України час". Джонсон також висловив жаль через те, що сталось.

А адміністрації Байдена критики закидають використання державних коштів для "політизованого візиту", зокрема те, що Зеленський подорожував літаком Пентагону.

В Білому домі пояснили, що візит відбувся за ініціативи української сторони, а використання транспорту Пентагону для подорожей іноземного лідера у США є звичайною практикою.

"Українці попросили відвідати підприємство, де, як ви знаєте, працюють американці, які виробляють боєприпаси, які українські військові щодня використовують на передовій — вони мають центральне значення для подальшого існування країни. Це була ініціатива українців, а не наша. Вони хотіли це зробити", - наголосила Карін Жан-П'єр.

"Після того, як вони подали цей запит, Міністерство оборони зробило те, що робило до цього роками — забезпечило транспорт для іноземного лідера, який подорожує територією США. Це є звичайним явищем, коли лідери приїздять до США. Весь світ знає, що Путін хоче вбити президента Зеленського, він дуже чітко дав про це зрозуміти", - додала речниця Білого дому.

Вона нагадала, що два місяці тому президент Зеленський відвідав Юту, де провів дуже схожий захід із губернатором-республіканцем, й тоді закликів до розслідування не звучало

"Тож для українців це був звичний запит під час війни. І тому ми закликаємо республіканців Палати представників відмовитися від цього, від таких політичних речей. Це потрібно зупинити", - вказує посадовиця.

У середу Джонсон звернувся з листом до президента України Володимира Зеленського, в якому озвучив вимогу "негайно звільнити свого посла в США". Пенсильванія є одним зі штатів, де вподобання виборців мінливі, а результати голосування там вважаються вирішальними для перемоги на президентських виборах 5 листопада.

Під час візиту Зеленського супроводжував губернатор Пенсильванії Джош Шапіро, який підтримує кандидатку в президенти і віцепрезидентку США від Демократичної партії Камалу Гарріс, а також сенатор Боб Кейсі і конгресмен Метт Картрайт. Усі вони демократи.

"Об’єкт розміщено у штаті, за який точиться політична боротьба, візит був у супроводі високопоставленого політичного агітатора Камали Гарріс, і не включив жодного республіканця, тому що – навмисно – жодного республіканця не запросили", – написав Джонсон.

"Візит однозначно був партійною передвиборчою подією, спрямованою на допомогу демократам, і явно є втручанням у вибори", — сказав він.

Ще один впливовий республіканець Ліндсі Грем назвав візит Зеленського "помилкою", але наголосив: допомога Україні має тривати.

"Те, що сталося в Пенсильванії, було помилкою, - заявив Грем в четвер. - Я не знаю, хто організував зустріч. Піти на завод зброї і подякувати працівникам має сенс, але чи було так задумано, чи ні, - це мало політичне сприйняття, і це була помилка. Мій погляд на цю ситуацію такий. Йдеться не про "зараз", йдеться про довгостроковий результат. У наших інтересах як американців переконатися, що Путіну не вдасться розчленувати Україну. Тому що це розв’яже руки Китаю із Тайванем. Думаю, Путін продовжить наступ. Дуже важливо, щоб президент Зеленський аргументував президенту Байдену змінити військову стратегію".

Посольство України у Вашингтоні не відповіло на запит про коментар.

В статті використано матеріал АР, до роботи над статтею долучилась Катерина Лісунова.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG