Спеціальні потреби

Публічні дебати щодо військових спроможностей, наданих Україні Заходом, вигідні лише Росії: міністр оборони Великої Британії


Міністр оборони Великої Британії Джон Гілі (у центрі), міністр оборони Австралії Річард Марлз (ліворуч) і міністр оборони США Ллойд Остін після участі у спільній пресконференції під час зустрічі міністрів оборони AUKUS у Лондоні, 26 вересня 2024 р. (Фото ГЕНРІ НІКОЛЛА / AFP)
Міністр оборони Великої Британії Джон Гілі (у центрі), міністр оборони Австралії Річард Марлз (ліворуч) і міністр оборони США Ллойд Остін після участі у спільній пресконференції під час зустрічі міністрів оборони AUKUS у Лондоні, 26 вересня 2024 р. (Фото ГЕНРІ НІКОЛЛА / AFP)

Публічні дебати щодо конкретних військових спроможностей, наданих Україні західними партнерами, корисні лише президенту Росії Володимиру Путіну.

Таку заяву зробив міністр оборони Великої Британії Джон Гілі, виступаючи на пресконференції 26-го вересня в Лондоні за результатами зустрічі міністрів оборони США, Австралії та Великої Британії в рамках програми військової співпраці AUKUS.

У такий спосіб Гілі відповів на запитання, чи готова буде Велика Британія самостійно надати дозвіл Україні застосовувати британські ракети Storm Shadow для завдання ударів вглиб території Росії у випадку, якщо США не нададуть такого дозволу.

“Насправді є лише одна людина, яка отримує користь від публічних дебатів щодо конкретних спроможностей, і це президент Путін”, – сказав Гілі.

“Тепер, я вам скажу ось що: Америка, яка є видатним лідером у підтримці України, і Велика Британія надають Україні військову допомогу та підтримку в широкому діапазоні спроможностей. І ми робимо це з єдиною метою – допомогти Україні захиститися від цього незаконного вторгнення. І ми продовжуватимемо це робити”, – додав британський міністр.

Гілі також повідомив, що з міністром оборони США Ллойдом Остіном раніше цього дня, він головним чином обговорював те, як обидві країни можуть підтримати “план перемоги” президента України Володимира Зеленського. Цього тижня українське бачення перемоги український президент представляє американським посадовцям, включно з президентом США Джо Байденом.

“Головною темою дискусій між мною та міністром Остіном цього ранку щодо України було те, як ми можемо підтримати план перемоги, який президент Зеленський представив у США цього тижня, і як ми можемо зміцнити позицію українців у наступні місяці”, – зазначив Гілі.

Як повідомляв раніше Голос Америки, угода AUKUS між США, Великою Британією та Австралією передбачає надання австралійцям новітніх атомних підводних човнів, і є частиною посилення співпраці в галузі безпеки у регіонах Тихого й Індійського океанів з огляду на зростання військової потуги Китаю.

Мова йде про підводні човни з атомними двигунами, а не про атомні озброєння, й сторони зобов’язуються дотримуватися угоди про непоширення ядерної зброї.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG