Спеціальні потреби

Вибори президента США. Дебати кандидатів у віцепрезиденти привертають незвично багато уваги


Підготовка до дебатів кандидатів у віцепрезиденти в Нью-Йорку
Підготовка до дебатів кандидатів у віцепрезиденти в Нью-Йорку

Дебати між кандидатами у віцепрезиденти США зазвичай не мають значного впливу на результати виборів у США, кажуть оглядачі. Однак цього разу дебати між Джей Ді Венсом, кандидатом у віцепрезиденти в команді Дональда Трампа і Тімом Волзом, кандидатом у віцепрезиденти в команді Камали Гарріс привернули значну увагу, бо є останніми дебатами в дуже конкурентних перегонах.

"Хоча і йдеться про кандидатів у віцепрезиденти, ці дебати певним чином стануть заключними аргументами", - каже Алан Шрьодер, експерт з президентських дебатів в коментарі АР.

Зазвичай, дебати кандидатів у віцепрезиденти передують заключним дебатам кандидатів у президенти. Однак, Трамп та Гарріс не планують дебатувати знову, тому ці дебати - остання нагода порівняти кампанії у невідредагованому і прямому протистоянні перед виборами.

Ілейн Кеймарк, старша дослідниця Інституту Брукінгса, зазначає, що конкуренція на цих виборах запекла і жоден з кандидатів не має значної переваги в ключових штатах.

"Майже ніколи дебати віцепрезидентів не схиляють виборців у той чи інший бік, так само, як і президентські дебати. Однак цей рік – особливо цікавий, тому що ці перегони – дуже близькі за показниками у сімох штатах-гойдалках. Відрив між провідними кандидатами – у межах статистичної похибки. Тому ми не знаємо, що саме може схилити чаші терезів в один чи інших бік", - каже Кеймарк в інтерв'ю Голосу Америки.

"Як Венсу, так і Волзу слід пам’ятати, що це співбесіда. І цю співбесіду проводять люди, які стежать за дебатами вдома. І саме вони будуть тими, хто ухвалить остаточне рішення", - каже Шрьодер.

Заступник президента

До цих перегонів як Венса тау і Волза мало знали на загальнонаціональному рівні американської політики. Венс менше двох років прослужив у Сенаті США, а Волз був губернатором Міннесоти.

Оглядачі кажуть - за Венсом будуть слідкувати більше, через вік кандидата в президенти. Якщо Трампа оберуть, він стане найстаршим президентом в історії США.

Тім Волз (праворуч) та Джей Ді Венс
Тім Волз (праворуч) та Джей Ді Венс

Схожа увага до дебатів кандидатів у віцепрезиденти була коли за президентство змагався республіканець Джон Маккейн, якому на момент перегонів було 70, згадує Кеймарк.

"Цього разу виборці можуть більш прискіпливо дивитися на виступ Джей Ді Венса, бо Трамп навіть старіший, йому майже 80, і наприкінці терміну йому буде за 80 - схоже на ситуацію з Байденом. Тому вибір віцепрезидента більш важливий у випадку з Трампом, ніж з Гарріс. Волз і Гарріс однолітки. У Гарріс попереду, так виглядає, ще кілька десятків років, тому у випадку Трампа це важливіше", - каже експертка.

Обидва кандидати наголосять на своїх зв'язках із Середнім Заходом США

Обидва кандидати походять із штатів американського Середнього Заходу і, ймовірно, наголосять на зв'язках із регіоном в своїх промовах, щоб привернути до себе підтримку всіх дванадцяти штатів регіону, припускає The New York Times.

"Вони обидвоє можуть бути посланцями регіону, - каже виданню колишній стратег Республіканської партії Браян Рейсінгер. - Венс себе позиціонував як голос забутого робітника в регіонах "залізного пояса" США. Волз - вчитель із невеликої фермерської громади, може резонувати в таких місцях як південний захід Вісконсину".

Все ж, вказує ВВС, особистий стиль кандидатів дуже відрізняється. Венс - "відполірований і ретельно підготований" політик, який раніше займався управлінням капіталу в Кремнієвій долині, а Волз - шкільний вчитель, який прийшов у політику і зберіг "народний гумор Середнього Заходу", пише видання.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG