Спеціальні потреби

Як ураган може вплинути на голосування в одному зі штатів, що можуть визначити результат виборів президента


Наслідки урагану "Гелін" у штаті Північна Кароліна
Наслідки урагану "Гелін" у штаті Північна Кароліна

Представники виборчої комісії Північної Кароліни кажуть, що зроблять усе, що в їхніх силах, щоб виборці в одному з ключових штатів на виборах президента могли проголосувати - попри руйнування від урагану "Гелін".

Карен Брінсон Белл, виконавча директорка виборчої комісії штату, заявила, що 12 окружних виборчих офісів у сильно постраждалій західній частині штату залишаються закритими після шторму, який завдав "безпрецедентної" шкоди. Відкріпні бюлетені, деякі з яких уже були надіслані виборцям, які їх просили, також стикаються з перешкодами, починаючи від затримок поштової служби США та закінчуючи пошкодженням доріг і будинків, через які їх неможливо було б доставити. Функціональність місць дострокового голосування та голосування в день виборів залишається невідомою, сказала вона.

Вона описала шторм як причину "страшного" рівня невизначеності, оскільки дострокове особисте голосування має розпочатися трохи більше ніж через два тижні, 17 жовтня. З усім тим, вона сказала, що штат готовий допомогти виборцям зорієнтуватися в надзвичайній ситуації.

"Ми боролися з ураганами та тропічними штормами та все ж провели безпечні вибори, і ми зробимо все від нас залежне, щоб зробити це знову, — сказала Брінсон Белл журналістам. — Гірський народ сильний, а представники дільниць, які йому служать, також витривалі та суворі".

Ураган "Гелін", що наприкінці минулого тижня накрив великі смуги південного сходу проливними дощами, сильними вітрами та потужними штормовими хвилями вздовж узбережжя Мексиканської затоки, спричинив "неймовірні" руйнування у популярному гірському місті Ешвіль та інших частинах західної Північної Кароліни, заявив губернатор Рой Купер.

"Ця катастрофа не схожа ні на що, що коли-небудь зазнавав наш штат", — сказав він.

Рівень руйнувань може мати далекосяжні наслідки, крім безпосередньої шкоди затопленим громадам, особливо якщо це матиме якийсь вплив на голосування. Північна Кароліна входить до семи ключових штатів, за голоси яких запекло змагаються віцепрезидентка Камала Гарріс, кандидат від Демократичної партії, і колишній президент Дональд Трамп, кандидат від Республіканської партії. Трамп переміг демократа Джо Байдена в штаті чотири роки тому, перемігши з перевагою приблизно в 74 500 із 5,5 мільйонів голосів.

Ешвілль є найбільш густонаселеним містом у регіоні з 25 округів, де оголошено стихійне лихо, і знаходиться в одному окрузі — Банкомб, — де зареєстровані демократи перевищують кількість республіканців. Майкл Бітцер, професор політики в коледжі Катавба в Солсбері, штат Північна Кароліна, сказав, що в районі стихійного лиха є "значні "блакитні" (демократичні) осередки в дуже "червоному" (республіканському) морі", що ускладнює прогноз, як шторм може вплинути на активність виборців і результати голосування.

У вівторок працівники служби надзвичайних ситуацій все ще брали участь у рятувальних роботах по всій південно-східній частині США, яка постраждала від шторму. Представники виборчої комісії у Флориді, Теннессі та Джорджії оцінювали шкоду та потенційний вплив на голосування поштою, дострокове голосування та відкриття дільниць у день виборів.

Працівники дільниць у Джорджії повернулися до роботи, попри те, що деякі офіси зіткнулися з відключенням електроенергії, обмеженим доступом до інтернету та пошкодженням інфраструктури. Відкріпні талони планують видавати 7 жовтня, як і планувалося, сказав Роберт Сіннерс, директор із комунікацій державного секретаря Джорджії.

У Теннессі два виборчі офіси округу постраждали від повені, і щонайменше шість виборчих дільниць у північно-східній частині штату були пошкоджені або недоступні, сказав Даг Куфнер, речник канцелярії державного секретаря.

Представники штату Північна Кароліна заявили, що розглядають можливість перенесення або об’єднання місць голосування, якщо деякі з них будуть непридатні для використання.

Посадовці також пропонують спеціальні умови для виборців, які не проголосували та які можуть не отримати свої бюлетені через евакуацію, призупинену роботу поштової служби або руйнування поштових скриньок.

Пол Кокс, головний радник виборчої комісії штату Північна Кароліна, сказав, що переміщені виборці можуть зв’язатися зі своїм окружним виборчим офісом і попросити, щоб їхні відкріпні талони були знищені й вони були відправлені в інше місце.

Ці виборці також мають можливість зачекати, щоб проголосувати особисто, або під час періоду дострокового голосування з 17 жовтня по 2 листопада, або в день виборів, 5 листопада, сказав Кокс. Закон штату вимагає від усіх виборців показувати посвідчення виборця, але ті, хто походить з округу, де оголошено стихійне лихо, і втратили своє посвідчення, можуть заповнити форму винятку, щоб мати змогу проголосувати.

Посадовці все ще зважують, чи вживати подальших кроків для задоволення виборців, наприклад, продовжити крайній термін відкріпного голосування або дозволити більшій кількості людей голосувати через онлайн-портал, який вже використовують військові, виборці з-за кордону та виборці з вадами зору, сказала Брінсон Белл.

Деякі з окружних рад, чиї офіси залишаються закритими або мають справу з перебоями, отримали від штату спеціальні аварійні набори, які спочатку призначалися для використання у разі атаки програм-вимагачів, сказала Брінсон Белл. Комплекти передбачають ноутбуки, мобільні телефони, точки доступу Wi-Fi та інші необхідні засоби, які дозволяють продовжувати виборчі операції навіть без електроенергії, телефону чи інтернету.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG