Спеціальні потреби

Словацький уряд Фіцо не обмежив експорт зброї Україні


Роберт Фіцо прийшов до влади чолі партії Смер восени 2023 року, гостро критикуючи уряд Словаччини та інших опонентів за військову допомогу Україні.
Роберт Фіцо прийшов до влади чолі партії Смер восени 2023 року, гостро критикуючи уряд Словаччини та інших опонентів за військову допомогу Україні.

Журналістське розслідування у Словаччині вказує, що уряд в Братиславі активно продає зброю для України попри те, що чинний прем’єр-міністр Роберта Фіцо прийшов до влади, критикуючи опонентів за допомогу Україні.

Роберт Фіцо таврував політичних суперників як паліїв війни, називав себе головним прихильником миру і під час виборчої кампанії минулого року казав, що не дасть Україні "жодної кулі".

Словацький часопис Sme аналізує дані про експорт, які вказують, що попри суперечливі заяви Фіцо, Братислава не лише не зменшила обсяги військових постачань Україні, а продала зброї більше, ніж попередні уряди.

Після відкритого вторгнення Росії в Україну 2022 року Словаччина, сусідка України з населенням понад 5 мільйонів, була серед найактивніших донорів допомоги українцям.

З іншими колишніми членами Варшавського договору Словаччина зі своїх арсеналів передала на оборону України значну частину техніки й боєприпасів радянського виробництва.

Словаччина вступила в НАТО у березні 2004 року і є членом Європейського Союзу з травня 2004 р.

Гасла, під якими переміг Фіцо

Створений восени 2023 року уряд на чолі з прем’єр-міністром Робертом Фіцо проголошував зміну політики допомоги Україні.

Заяви Фіцо були співзвучні з тим, що чують від прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який від початку російської війни наполягав, що угорська допомога Україні буде лише гуманітарною.

Угорщина не лише сама не надає військової допомоги, але й виступала проти і відмежувалася від програм військової підтримки України в НАТО і ЄС.

Словацький часопис посилається на дані Європейської статистичної служби, Кільського інституту світової економіки та інші оцінки торгівельної діяльності.

“З даних випливає, що уряд Фіцо насправді сприяв військовому експорту в більших обсягах, ніж обсяги за п’ять місяців попереднього перехідного уряду Людовіта Одора, якого чинний прем’єр-міністр звинувачував у “підтримці військового конфлікту”, - пише Sme.

Автор дослідження Міхал Катушка нагадує, що Роберт Фіцо та його партія закликали словацьких виборців змінити владу, звинувачуючи опонентів у розпалюванні війни і називаючи себе єдиними прихильниками миру.

“Навіть до виборів Фіцо знав, що заборонивши комерційні постачання він зруйнував би і міжнародну репутацію словацької держави і приватних виробників зброї”, - пише Міхал Катушка.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG