Спеціальні потреби

Британія віддає архіпелаг Чаґос, але база США на Дієґо Ґарсії залишається


Американські бомбардувальники B-1B авіабази Дієґо Ґарсія брали участь в операціях зокрема в Афганістані та в Іраку. Фото 07 жовтня 2001 р.
Американські бомбардувальники B-1B авіабази Дієґо Ґарсія брали участь в операціях зокрема в Афганістані та в Іраку. Фото 07 жовтня 2001 р.

Уряди Великої Британії і Маврикію оголосили, що після років переговорів вони досягли згоди про статус архіпелагу Чаґос - невеликих островів у Індійському океані і зокрема про майбутнє острова Дієґо Ґарсія, на якому міститься стратегічно важлива американська авіабаза.

Президент США Джо Байден привітав домовленість, назвавши її “демонстрацією того, що з допомогою дипломатії і партнерства держави можуть долати давні історичні виклики, щоб досягати мирних і взаємовигідних результатів”.

У британсько-маврикійській заяві наголошено, що країни укладуть договір, який підтвердить належність островів Маврикію.

“За умовами цього договору Сполучене Королівство погоджується, що Маврикій має суверенітет над архіпелагом Чаґос, включаючи острів Дієґо Ґарсія. Водночас обидві країни зобов’язані забезпечити довгострокову, безпечну та ефективну роботу теперішньої бази на Дієґо Ґарсія, що відіграє життєво важливу роль у регіональній і глобальній безпеці. Упродовж початкового періоду 99 років Сполучене Королівство буде користуватися суверенними правами щодо Дієґо Ґарсія, а Маврикій повинен забезпечити подальшу роботу бази на наступне сторіччя”, - сказано в заяві.

Домовленості передувало рішення Міжнародного суду ООН в Гаазі, який в лютому 2019 року заявив, що Британії треба відмовитися від володіння архіпелагом Чаґос і передати його Маврикію, щоб “довести до кінця процес деколонізації”.

Маврикій доводив, що британці порушили міжнародне право, змусивши Маврикій відмовитися від островів Чаґос, в якості умови незалежності від Великої Британії.

Нова домовленість Британії і Маврикію передбачає також співпрацю у встановленні справедливості для мешканців островів Чаґос і партнерство в галузі економіки, безпеки та захисту довкілля.

Британська колонія і американська база

Архіпелаг Чаґос - група з понад 60 островів майже посередині Індійського океану лежить на відстані приблизно 2 100 кілометрів від острова Маврикій розташованого біля південної частини Африки.

1968 року Велика Британія визнала незалежність Маврикію, але залишила під своїм контролем архіпелаг Чаґос.

Згодом британці домовилися про побудову й оренду США великої авіабази на острові Дієґо-Ґарсія.

Доля приблизно півтори тисячі примусово виселених з архіпелагу чаґосійців та їхніх нащадків є одним з найболючіших питань у суперечці про архіпелаг.

Вважають, що британсько-маврикійська угода дозволить розпочати програму переселення людей на архіпелаг, за винятком атола Дієґо Ґарсія.

Маврикій, невелика острівна держава з населенням 1,2 мільйона, за твердженням Світового банку є “світочем економічного успіху”, який з бідної і залежної від цукрової тростини країни, перетворився на успішну економіку з доходом на душу населення понад $10,000.

“Ця дивовижна трансформація заснована на стабільній демократії та відносно диверсифікованій економіці, яка тепер включає туризм, промисловість, рибальство, інформаційно-комунікаційні технології та фінансові послуги, причому останні становлять 40% ВВП”, - наголошує Світовий банк.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG