Спеціальні потреби

ЄС посилив заходи протидії гібридним загрозам РФ: підриву виборів, дезінформації і кібератакам


У Брюсселі відзначають, що останнім часом Росія посилила свою кампанію гібридної діяльності на території європейських країн.
У Брюсселі відзначають, що останнім часом Росія посилила свою кампанію гібридної діяльності на території європейських країн.

Рада ЄС ухвалила нові заходи, спрямовані на протидію дестабілізуючим гібридним загрозам Росії. Це дозволить Брюсселю переслідувати фізичних та юридичних осіб, які разом з російським урядом підривають фундаментальні цінності ЄС, безпеку і незалежність цих європейських країн, а також цінності міжнародних організацій та третіх країн.

Як повідомляє Рада ЄС, "відтепер ЄС зможе протистояти різноманітним гібридним загрозам, таким як: підрив виборчих процесів і функціонування демократичних інститутів; погрози та саботаж економічної діяльності, послуг, що становлять суспільний інтерес, або критичної інфраструктури; використання скоординованої дезінформації, іноземної інформаційної маніпуляції та втручання; зловмисної кібердіяльності, інструменталізації мігрантів" тощо.

Згідно з новоствореною системою протидії гібридним загрозам Москви, активи зазначених осіб будуть заморожені, а громадянам і компаніям ЄС буде заборонено надавати їм кошти. Крім того, на фізичних осіб також поширюватиметься заборона на в’їзд, що заборонить їм в’їзд або транзит через територію ЄС.

Високий представник із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель у мережі Х відзначив: "Сьогодні ми надсилаємо чіткий і єдиний сигнал проти посилення гібридної діяльності Росії за допомогою нового режиму санкцій. Дестабілізуючі дії щодо ЄС, його держав-членів і партнерів мають ціну. Росії не вдасться підірвати нашу стійкість і стабільність".

У травні 2022 року Рада ЄС схвалила так званий "Стратегічний компас безпеки та оборони", що закликав до розробки гібридного інструментарію ЄС, який об’єднує наявні та можливі нові інструменти для виявлення широкого спектра гібридних загроз і реагування на них.

У Брюсселі відзначають, що останнім часом Росія посилила свою кампанію гібридної діяльності на території європейських країн.

Раніше Голос Америки повідомляв про низку безпекових інцидентів, спроб замахів, підпалів, саботажу та інших загроз на воєнних базах НАТО та у країнах Європи, які пов'язують із російськими диверсіями.

Низка політологів, журналістів та військових експертів звертають увагу на те, що Росія вже веде приховану війну проти НАТО, а в самому Альянсі цього поки не усвідомлюють і досі намагаються уникнути конфронтації з Росією, не надаючи Україні далекобійної зброї.

Нещодавно у новому звіті Гельсінської комісії - незалежного урядового Комітету США із безпеки й співпраці у Європі - було зазначено, що Росія становить серйозну та постійну загрозу для своїх сусідів, Сполучених Штатів та демократичного світу.

Там наполягли на важливості перемоги України у протистоянні повномасштабній агресії РФ, що "зберегло б суверенітет України як незалежної демократичної держави, а також зупинило б Росію від подальших загарбань у країнах Вишеградської четвірки, Балтії, на Кавказі".

Гельсінська комісія закликала до "комплексної стратегії боротьби з Росією", що має включати підтримку та розширення можливостей партнерів і союзників США, які знаходяться на передовій протидії російському впливу, "пропонуючи економічні та безпекові домовленості, які є життєздатною альтернативою російським, та розбудову установ, які притягують Росію до відповідальності".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG