Спеціальні потреби

Що європейці почули від Зеленського про “план перемоги” України


Український президент Володимир Зеленський у п'ятницю 11 жовтня був у Ватикані на зустрічі з Папою Римським Франциском.
Український президент Володимир Зеленський у п'ятницю 11 жовтня був у Ватикані на зустрічі з Папою Римським Франциском.

Президент Володимир Зеленський, дав зрозуміти, що неоприлюднений “план перемоги” України, який він обговорює з країнами - партнерів, полягає у наборі дій, щоб Росія не могла далі вести війну і погодитися на “чесну дипломатію”.

Блискавичне європейське турне Зеленського почалося із саміту країн Південно-Східної Європи у середу 9 жовтня у Хорватії і завершується у п'ятницю 11 жовтня у Берліні після зустрічей у Парижі, Лондоні та Римі.

“Якщо ми реалізуємо наш план перемоги завдяки співпраці з нашими партнерами, Росія більше не зможе продовжувати цю війну і буде примушена до миру”, - сказав український президент поруч з італійською прем'єр-міністркою Джорджею Мелоні у четвер.

Джорджа Мелоні вважала за потрібне підкреслити, що створення умов для таких переговорів “не означає капітуляції, як це боягузливо пропонує багато хто”.

За словами президента Зеленського йдеться про переговори на основі принципів Статуту ООН, серед яких українські очільники нагадують про зафіксовані вимоги пошанування суверенітету і територіальної цілісності держав.

“Ми хочемо захистити українську незалежність, українські сім'ї, наших людей, право наших дітей жити вільно у своїй власній країні”, - наголосив Зеленський.

Росія фактично відкидає територіальну цілісність України, проголосивши своїми “новими територіями” окуповані українські землі і намагається загарбати більше, а також не визнає українську суверенність, заперечуючи зокрема право українців вступати в міжнародні об'єднання, зокрема в НАТО.

План поступово прояснюється

Зі сказаного президентом Зеленським, і з того, що повідомили інші учасники зустрічей, можна виокремити принаймні кілька положень, які непевне містяться у “Плані перемоги”.

Зеленський повідомив, що "першим пунктом" плану є остаточне розв'язання питання про членство України в НАТО.

Він заявив, що запрошення і вступ України в Альянс означало б, що “Путін геополітично програє”.

З вуст українського президента також пролунало те, що він назвав “економічним” пунктом: “Це те, що стосується спеціальних економічних можливостей в Україні та критичних ресурсів, які точно не мають опинитися під російським контролем”.

Після зустрічі у Лондоні генеральний секретар НАТО Марк Рютте підтвердив, що важливою вимогою України зараз є досягнення згоди партнерів на застосування наданої ними потужної далекобійної зброї для ударів по цілях на території Росії.

Очікування від Німеччини

В цьому напрямку Володимир Зеленський очевидно буде переконувати канцлера Німеччини Олафа Шольца, щоб Берлін нарешті погодився надати Україні німецькі крилаті ракети Taurus.

Важливим способом допомоги українські представники зараз називають співпрацю та інвестиції міжнародних партнерів у спільне виробництво зброї в Україні.

Німеччина досі є другим найбільшим після США донором військової допомоги Україні, але є ознаки, що обсяги прямих німецьких асигнувань для України 2025 року можуть значно зменшитися.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловлював надію на використання інших великих джерел фінансування, зокрема десятки мільярдів євро з кредитів ЄС, що будуть обслуговуватися коштом доходів із заморожених санкціями російських активів.

Європейське турне президента Зеленського та важливі заяви – подробиці. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:07 0:00

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG