Спеціальні потреби

Нове рішення МВФ дозволить Україні заощадити $130 млн в 2025 році, кажуть в уряді


МВФ оголосив про зменшення комісій та доплат за кредити. 
МВФ оголосив про зменшення комісій та доплат за кредити. 

Рішення Міжнародного валютного фонду скоротити комісії та доплати за кредити дозволить Україні заощадити 130 мільйонів доларів вже у 2025 році, заявив голова НБУ Андрій Пишний.

В п'ятницю Фонд оголосив про рішення зменшити комісії та доплати за кредитами. Зокрема йдеться про доплати для країн, що перевищують певний рівень боргу перед Фондом і тримають заборгованість довше, ніж планувалось. МВФ ввів систему доплат за кредити в 1997 році, щоб стимулювати країни відповідально ставитись до накопичення боргів перед Фондом.

"Хоча і значно знижені, комісії та доплати за кредитами залишаються важливим елементом спільного кредитування МВФ та системи управління ризиками, - заявила директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва, - коли всі члени докладаються, всі отримують користь від необхідної підтримки".

Україна, як одна з п'яти найбільших позичальників МВФ, здійснила доплат на 621 мільйон доларів з 2018 до 2023 року і мала виплатити ще 1,6 мільярда доларів за 2024-2028 роки, йдеться в дослідженні Атлантичної Ради. Україна у 2023 році уклала програму кредиту з МВФ на 15,6 млрд доларів, але має кредит перед Фондом в 10,5 млрд дол. З цими виплатами, підрахував аналітик Хан Тран, Україна в наступні чотири роки мала виплачувати МВФ стільки ж, скільки отримала б.

Завдяки новому рішенню "вже у 2025 році процентні платежі МВФ будуть нижче приблизно на 130 млн дол. США. Важливо, що знижені комісії діятимуть упродовж найближчих п’яти років, а отже, вони охоплюватимуть увесь термін дії програми EFF", йдеться в соцмедійному дописі Пишного. Посадовець заявив, що Україна почала перемовини з Фондом цього питання ще у 2024 році.


Альтернативний директор МВФ від України Владислав Рашкован оцінив, що Україна в наступні 5 років заощадить 650-700 млн доларів.

"Непогано, в тому числі тому, що затрати для України зменшуються на рівні 38-39%, тобто більше, ніж для інших країн", - йдеться в дописі посадовця.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG