Спеціальні потреби

Новий командний центр НАТО для координації допомоги Україні розбудовується


Марк Рютте зустрівся на базі НАТО у Вісбадені з військовими країн альянсу, які працюють над створенням командного центру для координації допомоги Україні. 14 жовтня 2024 р.
Марк Рютте зустрівся на базі НАТО у Вісбадені з військовими країн альянсу, які працюють над створенням командного центру для координації допомоги Україні. 14 жовтня 2024 р.

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте сказав, що робота нового командного центру, який під керівництвом альянсу координуватиме міжнародну військову допомогу Україні, буде помітна і на полі бою і для безпеки союзників.

Марк Рютте у понеділок 14 жовтня вперше відвідав командний центр відомий під абревіатурою NSATU (NATO Security Assistance and Training Ukraine) у Вісбадені в Німеччині.

“Послання полягає в тому, що ми діятимемо далі, що ми зробимо все потрібне, аби він (президент Росії Путін) не домігся свого, щоб Україна перемогла”, - сказав керівник НАТО в інтерв’ю.

Створення NSATU було узгоджене на саміті НАТО у Вашингтоні в липні 2024 року, “щоб координувати постачання союзниками і партнерами військового оснащення для України і навчання”.

Представники НАТО заявляли, що Альянс має перебрати у США координаційну роль в Контактній групі оборони України.

В роботі Контрактної групи, наради якої отримали назву Рамштайн, беруть участь понад 50 країн.

Коли саме NSATU почне повноцінну роботу не відомо, але Рютте сказав, що до приблизно 200 військових, які зараз користуються наметами на американській базі у Вісбадені, незабаром долучаться ще кілька сотень, включно з українськими військовослужбовцями.

В структуру NSATU також входитиме штаб НАТО в бельгійському місті Монс і центри постачання в Польщі та Румунії.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG