Спеціальні потреби

Путін приймає союзників із країн BRICS. У Білому домі кажуть, що не вважають об'єднання "загрозою"


Президент Росії Владімір Путін під час саміту BRICS, Казань, Росія, 22 жовтня 2024. Stanislav Krasilnikov/Photo host brics-russia2024.ru via AP
Президент Росії Владімір Путін під час саміту BRICS, Казань, Росія, 22 жовтня 2024. Stanislav Krasilnikov/Photo host brics-russia2024.ru via AP

Росія приймає саміт країн BRICS – об'єднання, на яке припадає 45% населення світу і 35% світової економіки. У США заявили, що не розглядають саме угоду BRICS як загрозу західним альянсам. Про це у коментарі Голосу Америки повідомив радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі.

"Кожна країна може приймати суверенні рішення про те, з ким асоціюватися та в якому форматі. І ви знаєте, ми не розглядаємо угоду BRICS як якусь загрозу", – сказав Кірбі.

На його переконання, через ізольованість Росії на світовій арені президент країни Владімір Путін "змушений вживати радикальних кроків, щоб підтримати свою валюту та підтримувати власну воєнну економіку".

Агенція Reuters пише, що Путін "прагне, щоб саміт BRICS продемонстрував зростаючий вплив незахідного світу" саме після того, як Сполучені Штати та їхні європейські та азійські союзники спробували ізолювати Росію через її війну в Україні.

Глава КНР Сі Цзіньпін і президент РФ Владімір Путін
Глава КНР Сі Цзіньпін і президент РФ Владімір Путін

Загалом Росія очікує прибуття на саміт 22 лідерів, включаючи главу Китаю Сі Цзіньпіна. Вітаючи його на відкритті саміту BRICS, Путін заявив, що "зростання співпраці між Москвою та Пекіном є стабілізуючим фактором для світу".

Він назвав Сі своїм "дорогим другом" і сказав, що Москва і Пекін працюватимуть "над створенням справедливого світового порядку".

На тлі зустрічі BRICS Міністерство зовнішніх справ України висловило стурбованість інформацією про можливість візиту на саміт генсека ООН Антоніу Гутерріша: "Генсек ООН відхилив запрошення України на перший Глобальний саміт миру у Швейцарії. Він, однак, прийняв запрошення до Казані від воєнного злочинця Путіна. Це неправильний вибір, який не сприяє справі миру. Це тільки шкодить репутації ООН".

Тим часом прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив напередодні саміту BRICS, що він "хоче миру в Україні" і що Індія готова "допомогти досягти перемир’я, щоб покласти край найбільш смертоносному конфлікту в Європі з часів світової війни".

Путін у відповідь заявив, що Росія та Індія "мають привілейоване стратегічне партнерство".

"Ми постійно спілкуємося з приводу триваючого конфлікту між Росією та Україною, – сказав Моді. – Вважаємо, що проблеми потрібно вирішувати тільки мирним шляхом".

Путін переконує своїх союзників, що "Захід тепер усвідомив, що Росія переможе", пише Reuters. При цьому лідер Росії напередодні саміту BRICS додав, що він, мовляв, відкритий для переговорів на основі проєктів угод про припинення вогню, досягнутих у Стамбулі у квітні 2022 року.

Крім Моді, Путін особисто зустрівся також із президентом Об'єднаних Арабських Еміратів шейхом Мухаммедом бін Заїдом Аль-Нахайяном – неформальні переговори тривали до півночі у підмосковній резиденції Ново-Огарьово.

Натомість президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва скасував свою поїздку "за порадою лікаря, щоб тимчасово уникати далеких рейсів після травми голови вдома".

Південна Африка вважає Росію "цінним союзником", сказав Путіну президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса на двосторонній зустрічі.

BRICS сформували Бразилія, Росія, Індія і Китай, пізніше додались Південно-Африканська Республіка, Іран, Єгипет, Ефіопія та Об’єднані Арабські Емірати. Саудівська Аравія ще офіційно не приєдналася до угоди.

За інформацією Reuters, Росія прагне переконати країни BRICS побудувати альтернативну платформу для міжнародних платежів, яка була б не сприйнятливою до санкцій Заходу.

Саміт BRICS - сигнал Заходу на тлі війни в Україні
Al Jazeera

Катарське видання Al Jazeera називає саміт "сигналом Заходу на тлі війни в Україні".

Триденна зустріч лідерів двох десятків країн є найбільшою подією, яку Росія приймала за останні роки, наголошує видання.

"Китай, Росія та Іран... разом сподіваються створити більш згуртований блок для протидії Заходу", – зауважує газета News York Times.

Видання додає, що Путін також "сповнений рішучості показати Заходу, що він не самотній і що на його боці є важливі союзники".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Щорічний збір МВФ: чого чекати Україні. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:54 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG