Спеціальні потреби

"Made in China". Виборча атрибутика китайського виробництва заполонила ринок США


Перед голосуванням за президента США все більше виборців висловлюють підтримку своєму улюбленому кандидату, одягаючи відповідну атрибутику.

Вони можуть не знати, що капелюх Трампа Make America Great Again або футболка Childless Cat Lady for Harris, яку вони носять, цілком можливо, були зроблені в Китаї.

За допомогою платформ електронної комерції китайські торговці наповнюють ринок передвиборчої продукції в США дешевими товарами. Дані свідчать про те, що американським виробникам цих продуктів важко конкурувати.

"Я думаю, що кількість товарів на Amazon і Etsy, які надходять із Китаю та інших країн на вантажних кораблях і розвантажуються на американських берегах, різко впливає на здатність американських виробників, таких як і я, конкурувати та розвивати власний бізнес", – сказав Бен Ваксман, засновник і співвласник American Roots, американської компанії одягу.

Ваксман не ділився з Голосом Америки даними про виробництво чи прибуток із міркувань конфіденційності, але він сказав, що, наприклад, його американські передвиборчі футболки продаються приблизно за 15 доларів за штуку, тоді як футболки китайського онлайн-магазину Temu можна купити за ціною в лише 3 долари.

"І стає дорожче, коли ви платите вищу зарплату.. і дотримуєтеся екологічних стандартів", — сказав Ваксман, посилаючись на давню критику виробничої практики Китаю.

Його профспілкова компанія з 2016 року виробляє агітаційну продукцію для кандидатів у президенти, в основному футболки та світшоти, при цьому вся сировина та продукція надходять із США.

Затоплення ринку

Голос Америки не зміг знайти загальні цифри продажів виробленої в Америці виборчої продукції порівняно з китайською. Але величезна кількість виборчої продукції китайського виробництва для продажу на платформах електронної комерції, включаючи Amazon і eBay, показує, що вона заполонила ринок.

Лише на Temu десятки тисяч предметів виборчої тематики були продані за невелику ціну від офіційних версій кампанії.

Серед них кепка Make America Great Again коштує менш як 4 долари, тоді як офіційний сайт магазину передвиборчої кампанії Трампа, який може похвалитися тим, що "усі товари виготовлені в США", продає їх у 10 разів дорожче - за 40 доларів за штуку.

Так само кепки Temu Kamala Harris 2024 можуть продаватись менше ніж за 3 долари за штуку, тоді як офіційний сайт магазину Kamala Harris продає капелюхи Kamala за 47 доларів за штуку.

Кампанія Гарріс також пообіцяла продавати на своїх офіційних сайтах лише товари, виготовлені в США.

Голос Америки звернувся до обох кампаній за коментарями, але на момент публікації відповіді не отримав.

Різкий контраст у цінах підкреслює проблеми, з якими стикаються США, щоб зменшити свою залежність від китайської продукції та закрити торгівельну лазівку, яка дозволяє китайським компаніям доставляти товари вартістю менш як 800 доларів до США без сплати імпортних мит.

Кім Глас, президент і генеральний директор Національної ради текстильних організацій (NCTO), профспілкової організації, заявила, що через зловживання лазівкою її група "втратила 21 виробництво за останні 18 місяців".

Глас сказала, що деякі виробники NCTO виявили, що цього року продажі передвиборчої продукції відбуваються повільніше, ніж під час будь-якого попереднього циклу виборів у США.

Голос Америки звернувся до Amazon та eBay, щоб отримати коментарі щодо обсягу товарів для президентської кампанії, імпортованих із Китаю на їхніх сайтах, і їхніх правил щодо китайських постачальників, але не отримав відповіді на момент публікації.

Temu не прокоментувала продажі виборчої продукції в США, але речник компанії відповів в електронному листі Голосу Америки: "Основними рушійними силами нашого швидкого розширення та визнання ринком є ефективність ланцюга постачання та операційні навички, які ми культивували протягом багатьох років".

Він додав: "Ми відкриті та підтримуємо будь-які коригування політики, внесені законодавцями, які відповідають інтересам споживачів".

Представники текстильної промисловості США відзначають іронію в тому, що два кандидати в президенти США суворо говорять про торгівлю з Китаєм, тоді як їхні послідовники купують вироблену в Китаї продукцію, щоб продемонструвати їм свою підтримку.

"Якщо хтось підтримує кандидата через економічну політику цього кандидата та його позицію щодо поліпшення нашої економіки, довкілля та умов праці шляхом збільшення кількості внутрішнього виробництва, то... купуючи продукт, виготовлений у країні, яка виступає за протилежність цьому, вони насправді роблять собі, кандидату та економіці ведмежу послугу", – сказав Мітч Кан, президент Unionwear, нью-йоркської компанії одягу, яка постачала понад 300 тисяч бейсболок для кампанії Гарріс.

"Будь-хто може виробити продукт"

Кан зазначає, що будь-хто може створити продукцію для кампанії, оскільки кампанії не контролюють свою інтелектуальну власність. Вони думають, що "для них цінніше, щоб хтось носив ... (ім'я кандидата) на своїй голові, ніж заробляти гроші на продажу товару".

"Коли будь-хто може виробляти продукт і продавати його, багато продуктів будуть вироблятися в Китаї, тому що тут просто не так багато виробників", — сказав він Голосу Америки.

18 жовтня Associated Press повідомило, що тисячі Біблій Дональда Трампа "Боже, благослови Америку" були надруковані в Китаї. AP також зазначила, що більшість Біблій, не тільки та, яку підтримує Трамп, виготовляються в Китаї.

Критики відзначають, що це викриття могло підірвати рекламу Трампом продукції Made in the USA.

"У минулі [виборчі] роки це було б скандалом, — каже Марк Зданов, політичний консультант і генеральний директор Engage Voters U.S. — Я думаю, що виборцям Трампа це просто байдуже. ... Я думаю, питання полягає в тому, чи стане це важливим для тих виборців, які ще не визначилися. Цієї проблеми, безумовно, може бути достатньо, щоб відштовхнути цю групу від Трампа".

Кріс Танг, професор ділового адміністрування та глобального менеджменту в Андерсонській школі менеджменту Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, сказав Голосу Америки, що вплив товарів, виготовлених у Китаї, на економіку США полягає не лише в односторонній втраті робочих місць на виробництві. Споживачі також отримують ці продукти за низькими цінами.

"Попри втрату робочих місць у виробництві, це створює можливості для малого бізнесу швидко імпортувати невеликі обсяги за допомогою [китайських онлайн-продавців, таких як] Alibaba, щоб знайти постачальників для швидкого виробництва виборчих товарів і швидкого продажу їх онлайн", - сказав Тан і додав, що США повинні розвивати виробничий сектор, який зосереджується на високовартісних продуктах, а не на дешевих, таких як виборчі товари в США.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG