Спеціальні потреби

Гутерріш на саміті BRICS закликав до "справедливого миру" в Україні на основі Статуту ООН


Президент Росії Владімір Путін і генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш під час саміту BRICS у Казані, Росія, 24 жовтня 2024. Фото: Григорій Сисоєв/ brics-russia2024.ru/AP
Президент Росії Владімір Путін і генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш під час саміту BRICS у Казані, Росія, 24 жовтня 2024. Фото: Григорій Сисоєв/ brics-russia2024.ru/AP

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав до встановлення "справедливого миру" в Україні на основі принципів Статуту ООН.

Він також наголосив на необхідності поважати "суверенітет, територіальну цілісність та політичну незалежність всіх держав".

"В усьому світі нам потрібен мир", - заявив Гутерріш, виступаючи 24 жовтня під час зустрічі країн групи BRICS у російській Казані.

"Нам потрібен мир в Україні. Справедливий мир відповідно до Статуту ООН, міжнародного права та резолюцій Генеральної Асамблеї ООН", - додав він.

Гутерріш також заявив, що присутні на саміті країни представляють майже половину населення планети, й привітав їхню прихильність "багатосторонності та міжнародному розв'язанню проблем".

"Потрібна спільнота націй, яка працює як одна глобальна сім’я, щоб подолати глобальні виклики", - сказав генсек ООН, наголосивши, що жодна група чи то жодна країна не можуть діяти поодинці або ізольовано.

Відповідаючи Гутеррішу на його зауваження щодо "глобальної сімʼї", російський президент Владімір Путін зазначив: "Ми так і живемо", й додав, що в родинах "інколи доходить і до бійки".

Як повідомляв Голос Америки, український уряд розкритикував візит Гутерріша до Путіна на саміт BRICS.

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Водночас інші впливові учасники зустрічі також закликали працювати над досягненням миру в Україні.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив, що Китай хоче політичного врегулювання в Україні, й зазначив, що мирна пропозиція, висунута Китаєм та Бразилією у травні цього року, надає найкращий шанс на для досягнення миру.

Як повідомляв раніше Голос Америки, президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сільва не приїхав на саміт BRICS через проблеми зі здоров'ям.

"Ми повинні працювати над якнайшвидшою деескалацією ситуації та прокласти шлях до політичного врегулювання", - зазначив у своїй промові Сі.

Китайський президент також обговорював з Путіним війну в Україні за зачиненими дверима.

Раніше президент України Володимир Зеленський та українські дипломати розкритикували китайсько-бразильську мирну ініціативу, що суперечить "формулі миру" Зеленського. Ця ініціатива, зокрема, не передбачає виведення російських військ з території України.

Премʼєр-міністр Індії Нарендра Моді, який також виявляв бажання бути посередником між Києвом та Москвою, заявив Путіну, що хоче розвʼязання війни в Україні "мирним шляхом".

"Ми повністю підтримуємо зусилля щодо швидкого відновлення миру та стабільності", - цитує його слова агентство AFP.

Президент Об’єднаних Арабських Еміратів шейх Мохаммед бін Заїд Аль Нахайян заявив Путіну про готовність бути посередником в зусиллях з досягнення миру.

До припинення війни в Україні закликав також президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса.

Водночас, як додає у своєму аналізі Reuters, "не було жодних ознак того, що щось конкретне буде зроблено для припинення конфлікту".

У 43-сторінковому прикінцевому комюніке саміту лише один раз згадано про Україну, додає агентство.

"Ми з вдячністю відзначаємо відповідні пропозиції про посередництво та добрі послуги, спрямовані на мирне вирішення конфлікту шляхом діалогу та дипломатії", — цитує Reuters текст декларації.

Брифінг. BRICS в Казані – наміри Путіна та реакції Заходу
please wait

No media source currently available

0:00 0:30:19 0:00
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG